L’aigua de mar millora les pells atòpiques

L’estiu és una bona època per a les persones que pateixen dermatitis atòpica perquè el sol i la humitat ambiental ajuden a disminuir la inflamació de la pell. Aquesta és una malaltia al·lèrgica, de caràcter crònic, que afecta a 1 de cada 5 bebès, mentre que la prevalença en adults és d’aproximadament el 10% de la població. La infermera del CAP de Calella, Cristina Masvidal, ha explicat que mantenir una bona higiene i tenir sempre la pell hidratada és essencial per mantenir a ratlla i tenir controlada la dermatitis, que acostuma a manifestar-se en forma de brots i provoca molta picor.

Les persones amb dermatitis atòpica tenen afectada la barrera cutània i, en conseqüència, les seves funcions de protecció. La pell perd aigua –presenta un aspecte aspre i sec–, s’inflama i produeix tanta picor que pot arribar a provocar trastorns del somni.

Masvidal explica que la majoria dels casos es diagnostiquen en bebès i infants, però que els símptomes acostumen a remetre abans d’entrar a l’adolescència.

És una malaltia que crea molta angoixa, s’ho passa malament el nen i la família. Tot i ser una malaltia crònica, la pell anirà millorant a mesura que el nen creixi.

Alguns consells imprescindibles per conviure amb l’atòpia són fer-se banys o dutxes diàries per descontaminar la pell, fins i tot en èpoques que es tinguin lesions actives, i utilitzar sabons de pH àcid. Assecar-se sense fregar i aplicar productes hidratants neutres, com a mínim dos cops al dia. Es recomana tenir les ungles curtes i netes per evitar sobreinfeccions.

Masvidal recalca que cal controlar els factors ambientals, que incideixen clarament en l’expressió de la malaltia. La humitat ajuda a reduir les inflamacions i, per això, a l’estiu els brots estan més controlats. També són beneficiosos els banys d’aigua salada. Anar a la platja està indicat.

L’estiu és una bona època perquè hi ha unes condicions ambientals (sol, humitat…) que permet tenir la pell més hidratada i baixa la inflamació (…) Els banys amb aigua salada milloren molt les pells atòpiques.

I l’aigua de mar abans que la piscina. Els components químics erosionen la barrera protectora i l’equilibri de la pell.

El clor no deixa de ser un producte tòxic que no ajuda a tenir una pell hidratada. No significa que no es puguin banyar en piscines, però no millorarà. El sol pot equilibrar, però les tancades amb clor sens dubte no afavoreixen les pells atòpiques.

Els corticoides tòpics són els fàrmacs més utilitzats en el tractament dels brots. S’utilitzen per disminució de la inflamació de la pell, de manera que disminueixen la picor i el rascat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *