L’Ajuntament modifica el POUM per facilitar el trasllat de Mercadona

Ajuntament de Calella, 21/12/2015
Ajuntament de Calella, 21/12/2015

El Ple de l’Ajuntament de Calella ha aprovat una modificació puntual del POUM, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, a la zona delimitada pels carrers Benavent, Riera Capaspre, Torrent del Raig i Valldebanador. L’objectiu ha estat facilitar el trasllat a aquella zona de la ciutat del supermercat Mercadona.

Tal i com explicava el tinent d’alcaldia de Territori, Jordi Sitjà, amb aquesta modificació s’ha creat una subzona comercial a demanda de Mercadona.

El regidor d’Iniciativa per Catalunya-Verds, Sebastià Tejada, anunciava el seu vot favorable a aquest canvi tot i alertar del perill que suposa pel comerç de proximitat, pel petit comerç, el fet de tenir 3 àrees comercials en el radi de dos quilòmetres i mig. Segons Tejada, el que cal fer ara és redefinir el model de comerç que es vol per al futur: “És un símptoma de per on van les coses en el nostre teixit comercial i per on van les amenaces cap al nostre petit comerç. Aquestes 3 grans instal·lacions comercials, la periòdica amenaça de l’eix comercial de Pineda, el dubtós futur del mercat municipal, la inquietud pel carrer Jovara o l’eix Sant Jaume, tot això fa que ens estudiem el present i el futur del comerç”. 

Per la seva banda, el regidor del PP, Josep Maria Pérez Basart, argumentava el seu vot favorable ressaltant com a positiu que s’hagi baixat el volum d’edificabilitat. En aquest sentit, Pérez Basart es mostrava també satisfet perquè d’aquesta manera no es dóna carta blanca a l’empresa perquè construeixi com vulgui: “El volum i l’edificabilitat és inferior a la que hi havia. Això per nosaltres era important que no es donés carta blanca a una empresa pel fet de tenir un interès. Com que no és així nosaltres hi votarem a favor. Es tracta d’un trasllat del Mercadona, això canviarà els hàbits dels clients d’aquest supermercat. Ara hi van caminant i després hauran d’anar en cotxe”. 

La reflexió més crítica va arribar de la mà del regidor de la Cup, Jan Catà. Aquesta formació votava en contra de la modificació del POUM qualificant-la «d’express» a demanda del Mercadona. Jan Catà subratllava però que la Cup està a favor de plans urbanístics dinàmics i que puguin ser objecte de canvi però sobretot analitzant el per què del dinamisme. Jan Catà també ressaltava el conflicte i litigi que manté aquesta coneguda marca de supermercats amb els productors catalans, els quals han denunciat una «ultra agressiva» política de preus: “Amb l’empresa Mercadona hi ha diferents demandes obertes entre diferents sectors de productors catalans que denuncien l’estratègia ultra agressiva que fa Mercadona davant dels nostres productors de llet i hortalisses, entre altres”. 

Des del PSC, el regidor Josep Torres qualificava de «bona» la proposta urbanística que portarà el Mercadona en aquella zona de la ciutat: “És una bona modificació entre altres coses perquè redueix l’edificabilitat i redueix les altures. Aquella peça pot quedar molt bé urbanísticament. Evidentment, després s’ha de vetllar pel desenvolupament del projecte però nosaltres votarem a favor”. 

La portaveu d’ERC, Cristina Gómez anunciava la seva abstenció considerant que l’aprovació s’ha fet de manera precipitada. Segons ella, s’hauria de parlar amb calma sobre com afectarà a la mobilitat o al petit comerç el trasllat del Mercadona: “Crec que és un pèl precipitada la decisió de portar-la a aprovació avui al ple no? Segur que hauria estat bé parlar-ne específicament sobre l’impacte en el teixit econòmic com es deia aquí o en la mobilitat. Intuïm que la gent anirà allà en cotxe i estaria bé analitzar com afectarà als carrers de la zona, etc”. 

El tinent d’alcaldia de Territori destacava l’impacte positiu des del punt de vista urbanístic per a les finques veïnes. Segons Jordi Sitjà, aquest model de modificació està contemplat als plans urbanístics de molts municipis i aquí no s’ha fet cap excepció: “A vegades fem servir paraules que queden molt bé. Una requalificació exprés com si es fes només per aquest cas, quan es pot fer per a qualsevol cas com permet el planejament urbanístic. Avui per exemple portem a aprovació una altra modificació urbanística. Ho fan les empreses que poden, com hotelers, gent que construeix, ara hi ha aquest establiment comercial i jo no entraré a valorar la marca”.

La modificació ha tirat endavant amb 12 vots a favor, els dels 8 regidors de CDC, els dos del PSC, el del PP i el d’ICV; 1 en contra, el del regidor de la Cup, i les 4 abstencions dels regidors d’ERC.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *