L’Ajuntament modifica les bases del Pressupost Participatiu

El procés del Pressupost Participatiu s’ha posat en marxa amb la convocatòria del 2022, que disposa d’una dotació de 100.000 euros per a executar projectes d’inversions. Les persones majors de 16 anys empadronades a Calella poden presentar les seves propostes fins el 8 de maig, mitjançant una instància al registre general que inclogui una memòria explicativa i una valoració econòmica aproximada. S’han modificat les bases reguladores per incloure un apartat específic en el qual s’indica ara que els projectes finalistes passaran a ser de titularitat de l’Ajuntament, que es reserva el dret a “millorar” el que resulti guanyador.

La regidora de Participació de l’Ajuntament de Calella, Cindy Rando, argumenta que aquesta clàusula ja estava contemplada en les convocatòries anteriors però que s’ha considerat necessari fer-ne una explicació “més clara”.

Potser calia donar més claredat al procés, i així ho hem fet a les bases (…) Expliquem que un cop les propostes passin a la fase final de votació seran de titularitat de l’Ajuntament per si consideren que el projecte s’ha de modificar o ampliar.

Les bases expliciten el procés que ja s’ha seguit en la gestió i execució del Pressupost Participatiu del 2019, pel qual el Govern ha decidit ampliar el projecte guanyador i destinar-hi la totalitat de la partida econòmica assignada. S’invertiran 125.000 euros per a l’obertura d’un parc infantil inclusiu a la zona de lleure de les casetes del Passeig Manuel Puigvert –al costat del restaurant La Gàbia–. Amics del Parc Dalmau defensen que també s’hauria de tirar endavant el seu projecte de recuperació de la bassa de la pedrera i compten amb el suport de tots els partits de l’oposició, que justament van aconseguir aprovar una moció en la sessió plenària de principis d’abril. Hores d’ara, l’executiu manté el seu únic compromís d’encarregar un estudi que determini el cost de l’actuació i buscar-ne el finançament.

En relació a això, les bases reguladores de la convocatòria del Pressupost Participatiu del 2022 estableix que les propostes “hauran de tenir un valor econòmic aproximat, amb un mínim de 30.000 euros i un màxim de 100.000 euros” i que “s’executarà el que tingui més vots”.

Volem que acotin una mica la valoració econòmica, entre 30.000 i 100.00 euros. No obstant això, si veiem que un ciutadà presenta una proposta que no lliga, hi contactarem per ajustar els números amb el suport de la comissió tècnica.

En cas de sobrants econòmics, les bases expliciten que “es valorarà la possibilitat d’executar una de les altres propostes en funció de les disponibilitats econòmiques” un cop “redactat el projecte d’obres, adjudicat i executat”.

El termini de presentació de projectes s’ha obert avui dimarts 19 d’abril i s’allargarà fins el diumenge 8 de maig. Cada persona pot registrar-ne dos, com a màxim. El Consell Municipal de Convivència i Participació n’elegirà les cinc finalistes que se sotmetran a votació popular entre entre finals de maig i mitjans de juny.

Cindy Rando ha garantit que es fomentarà la participació en tot el procés per intentar millorar el nivell assolit en les darreres edicions.

Per descomptat que cridarem a tothom a participar i a votar. Ens centrarem en ampliar la participació, tot i que al final és la gent qui té l’última paraula malgrat els esforços que poguem fer.

En l’última convocatòria del 2021, 396 persones van votar en el procés del Pressupost Participatiu, que va donar per guanyadora la proposta de Joan Alcaraz per reforçar la seguretat a l’espai públic mitjançant la instal·lació de càmeres de videovigilància.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *