L’Alt Maresme, destí de les “vacances en pau” d’infants refugiats sahrauís

El programa “Vacances en Pau” d’ajuda al poble sahrauí a l’exili, dirigit especialment a la infància, torna a estar en marxa fins a finals d’agost, també aquí a l’Alt Maresme. Però amb una incidència que ha anat a la baixa d’ençà de la pandèmia, i està costant de recuperar. Aquest any, només s’han ofert dues famílies, que aquests dies acullen la Mariam i la Latifa. Són dues nenes procedents dels campaments de refugiats de Tondouf, al sud d’Algèria, que passen l’estiu com qualsevol altre infant: van al casal, disfruten dels dies de platja, fan excursions, i passen estones de qualitat amb els membres de la família de la casa. Però a més, s’aprofita per revisar el seu estat de salut, una vessant especialment important d’aquesta iniciativa que neix del voluntariat.

L’associació Malgrat amb el Sàhara dinamitza el programa d’ajut als infants dels campaments refugiats sahrauís a l’Alt Maresme. La seva portaveu, Natatxa Frutos, explica que durant l’estada es fan revisions mèdiques als petits, que viuen en condicions molt dures i amb els serveis bàsics no sempre garantits.

Van al casal, estan amb la família com una filla més, gaudeixen de l’estiu mentre passen revisions mèdiques. Ara els toca anar al dentista per intentar arreglar tot el que sigui possible, perquè la falta de vitamines afecta especialment a els dents i els ulls.

La Mariam i la Latifa van arribar a principis de juliol a Catalunya, i s’estaran amb les seves famílies acollidores a Malgrat de Mar i Santa Susanna fins a finals d’agost. És el segon any que participen al programa Vacances en Pau, adreçat a nens i nenes de 8 a 12 anys dels campaments de refugiats de Tindouf, al sud d’Algèria.

Anteriorment, el grup d’infants que arribaven a l’Alt Maresme era molt més nombrós i això donava peu a muntar activitats conjuntes al llarg dels dos mesos que viuen aquí. Això depèn únicament del nombre de llars que s’ofereixen, que ha anat clarament a la baixa en els últims anys.

Falten famílies que puguin acollir. La situació ara és complicada i tenir un infant a casa durant dos mesos, potser hi ha altres prioritats i ens costa trobar-nos. No només a l’Alt Maresme, sinó a tot Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol, cosa que impedeix que molts nens puguin sortir dels campaments.

Davant d’això, defugint del conformisme, Natatxa Frutos, de l’Associació Malgrat amb el Sàhara, fa una crida a la societat altmaresmenca a no oblidar-se de la crua realitat que viu el poble sahrauí a l’exili, i que afecta especialment a la infància.

Venen d’uns campaments de refugiats al mig del desert del Sàhara, fa 49 anys que les famílies estan allà, ells han nascut allà i no coneixen altra cosa. No els podem oblidar.

El programa d’acollida d’infants sahrauís està supervisat per la DGAIA, que determina la idoneïtat o no de les famílies que s’ofereixen.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *