L’equip de debat de l’Escola Pia serà a la final de la lliga de la Xarxa Vives

Ferran Negre, Aina Bresolí, Aina Picas i Asha Aguilar, amb el professor Joan Gallart, després de guanyar la fase local a la UIC

Formen part del grup de millors oradors dels centres educatius de Secundària i Batxillerat que hi ha en els territoris de parla catalana. Asha Aguilar, Aina Bresolí, Ferran Negre i Aina Picas, estudiants de 2n de Batxillerat de l’Escola Pia de Calella, han arribat a la final de la lliga de debat que organitza la Xarxa Vives i que tindrà lloc del 17 al 19 d’abril a la Universitat Jaume I de Castelló (País Valencià). Dimecres i dijous es faran les proves les eliminatòries i divendres, la final. És la primera vegada que l’Escola Pia de Calella arriba tan lluny, i ho ha fet gràcies a aquest equip d’estudiants amb gran capacitat d’oratòria i versatilitat a l’hora de defensar les posicions a favor i en contra d’un tema de debat controvertit. En aquesta edició, sobre la Intel·ligència Artificial (IA) i si és una amenaça per a la humanitat.

El camí cap a Castelló va començar per la lliga interna que s’organitza dins la mateixa escola i de la que en van sortir escollits els quatre alumnes que van formar equip per anar a la fase local, el passat mes de febrer a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), on van haver de confrontar-se amb altres set centres educatius del país. La van guanyar i això els ha valgut el passi per a la final de la lliga de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives que tindrà lloc aquesta setmana a la Universitat Jaume I. És la segona vegada que l’Escola Pia de Calella arriba tan lluny des que va començar amb aquest projecte que vol fomentar les competències de l’alumnat en llengua catalana; i gràcies a l’empeny del coordinador de Batxillerat, Joan Gallart.

Fan equip Asha Aguilar i Ferran Negre, del Batxillerat Social; Aina Picas i Aina Bresolí, del Batxillerat Científic. Tots quatre alumnes de segon curs, que ara afronten unes setmanes determinants pel seu futur acadèmic, amb la selectivitat a l’horitzó. Entre dimecres i divendres faran un parèntesi per centrar-se en la final de la lliga de debat, enmig d’una barreja d’emocions, entre il·lusió i nervis.

La dinàmica de la lliga que promou la Xarxa Vives, que agrupa les institucions universitàries dels territoris de parla catalana – Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord, Sardenya, Andorra i la Franja de Ponent –, consisteix en aquesta successió de debats a l’entorn d’un tema de debat polèmic. Enguany ha estat l’impacte de la intel·ligència artificial en la humanitat. És bona o dolenta?

Els equips han de preparar-se per defensar la posició a favor i la contrària. Fins a última hora no saben quina els tocarà. Les Aines de l’equip de l’Escola Pia de Calella reconeixen que l’única manera de preparar-se passa per tenir-ho tot molt treballat i tenir clar com l’enfocaran.

La lliga posa en valor la capacitat d’oratòria i l’agilitat i rapidesa a l’hora de construir un discurs potent que refusi les preguntes dels equips contraris mentre fan la intervenció. D’això en tenen experiència els quatre estudiants de l’Escola Pia de Calella, que van amb ganes i mentalitat guanyadora a la final de Castelló. Dimecres i dijous es faran les eliminatòries i, si les superen, arribaran a l’últim debat del divendres.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *