Les 16 propostes per protegir i revitalitzar la biodiversitat del Parc Dalmau

Presentació del Pla de Biodiversitat del Parc Dalmau a càrrec del biòleg i tècnic de biodiversitat, Pau Pérez.

Can Saleta ha acollit aquesta tarda la presentació del Pla de biodiversitat del Parc Dalmau. És un projecte que, partint d’una anàlisi de la situació actual del parc, ha de permetre fer un efecte directe i indirecte a la biodiversitat de l’àrea. És un pla que, amb un total de 16 punts referents a 8 temàtiques diferents, ha de permetre modificar l’hàbitat perquè les espècies vinguin a habitar al parc urbà. L’alcalde de Calella, Marc Buch, ha exposat que la intenció és que a la tardor es facin algunes de les accions contemplades al document. La primera, a espera d’una decisió final dels biòlegs del projecte, serà instal·lar caixes-niu per facilitar que vinguin ratpenats o algun tipus d’au, encara per definir.

16 punts per protegir i enriquir la biodiversitat del Parc Dalmau. El biòleg i tècnic de biodiversitat Pau Pérez ha presentat un projecte que, encarregat per l’Ajuntament de Calella, projecta canvis en la fauna i la flora de l’àrea del Parc Dalmau.

El document recull el total de 16 propostes distribuïdes en 8 eixos de diferents àmbits: aigua, colònies d’animals, refugis, naturalització i gestió de la natura, gats, plagues i senyalització. El projecte té flexibilitat per adaptar-se a les situacions i a la realitat del context del moment. Per tant, ara com ara, no té un ordre de preferències i prioritats. És una decisió que, segons han exposat els biòlegs responsables de l’elaboració del pla, dependrà del pressupost disponible i de l’efectivitat. S’hi recullen les següents propostes:

1️⃣ Aigua: Crear un punt d’aigua temporal, una bassa amb circuit d’aigua, sense fauna i la creació d’un punt d’aigua temporal.

2️⃣ Colònies: Es buscarà facilitar la creació d’una colònia de ratpenats en àmbit urbà i forestal. Per fer-ho, s’habilitaran espais perquè nidifiquin els quiròpters. Així mateix, es farà amb la colònia d’Oreneta Cuablanca i una colònia difusa de Falciots i Ballesters.

3️⃣ Refugis: Per tal de donar acollida a la fauna, el pla contempla instal·lar un refugi complet per les òlibes, caixes-niu per ocells insectívors i per al xot -una espècie d’ocell nocturn- i plataformes pel mussol banyut. A més, a través de diferents estratègies es buscarà afavorir la presència d’invertebrats i es crearan refugis aeris per a rèptils amb bancs per al públic.

4️⃣ Naturalització del teulat del dipòsit i del tancat del dipòsit d’aigua del Parc Dalmau. En l’àmbit d’afegir natura al parc també s’hi contempla la plantació d’arbres fruiters.

5️⃣ Gestió de la natura: Fer una sega diferenciada dels espais verds urbans i una poda especial, com també actuar en els escocells de l’arbrat urbà perifèric del parc.

6️⃣ Gats: Elaborar un projecte de gestió de colònies de gats urbans i ferals amb la realitat del Parc Dalmau. És una mesura de prevenció d’una amenaça futura al medi i a la salut ambiental d’aquest per tal d’avaluar els riscos que comporten els felins.

7️⃣ Plagues: Posar en marxa un Pla de gestió d’espècies plaga i invasores que puguin suposar un risc per a l’àrea.

8️⃣ Senyalització: Dissenyar i col·locar rètols dinàmics en diferents punts del parc. Amb aquesta mesura es busca la conscienciació i educació mediambiental. La proposta suposa actualitzar els cartells periòdicament perquè el visitant trobi novetats en la informació. 

D’entre els punts contemplats en el Pla de Biodiversitat del Parc Dalmau, també hi ha la possibilitat d’obrir vies de col·laboració amb les escoles de la ciutat. Es faria des de la vessant educativa, i també amb propostes pràctiques. Així mateix, també es contempla la participació ciutadana amb voluntaris i entitats, com seria el cas d’Amics del Parc Dalmau. Des de l’organització han lamentat públicament durant l’exposició que no se’ls hagi tingut en compte per l’elaboració del pla.

Primeres passes per enriquir la biodiversitat del Parc Dalmau, el setembre

La intenció del govern és fer que el pla passi de la teòrica del paper a la realitat de cara a la tardor, tal com ha exposat l’alcalde Marc Buch. A partir d’aquí, els responsables del projecte preveuen una durada d’entre 2 i 3 anys. La redacció del pla forma part de la voluntat del govern de revitalitzar el Parc Dalmau, la qual inclou potenciar-ne la dinamització fent-hi més activitats socials. Dues accions que Buch defensa no són excloents. Segons l’alcalde, la primera línia d’actuació serà la d’instal·lar caixes niu per a les aus, en funció de què acabin per decidir els biòlegs del projecte:

La redacció del Pla de Biodiversitat s’ha encarregat a l’empresa Gestió de Residus i Biodiversitat, Biodiversitat.cat. En la presentació d’aquesta tarda de dijous a Can Saleta hi han assistit una cinquantena de persones. Entre elles hi havia membres del govern i també de l’oposició, per part d’ERC, Estimem i En Comú Podem Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *