Les germanes de la Companyia de Maria marxen de Calella

Calella acomiadarà el proper 30 de juny a les quatre germanes de la Companyia de Maria, que marxen del pis del carrer Sant Pere on viuen després de molts anys acompanyant en l’educació de molts calellencs i calellenques. La congregació de la qual depenen les destinarà aviat a altres punts del territori amb més mancances socials, atès que no hi ha suficients monges per a cobrir totes les necessitats que de forma habitual atenen. Avui, dues d’aquestes monges han passat pel programa La Ciutat per fer balanç i recordar tots els seus anys al municipi.

Pilar Vivas i Assumpció Roglán, fa 14 i 33 anys, respectivament, que viuen a Calella, juntament amb dues monges més, Maria Teresa Carné i Roser Ficapal. Han dedicat gran part de la seva vida a ajudar als altres, sobretot en la seva acció en favor de les dones i els nens, i ara la seva etapa per Calella ha finalitzat. A la germana Vivas la destinen a Tarragona, mentre que la germana Roglán anirà a prestar servei a Mollet del Vallès. En una entrevista a La Ciutat han explicat que marxen amb un gran record de Calella, i sobretot, de la seva gent, a qui s’hi han dedicat amb cos i ànima.

Des de la darrera vegada que vaig venir, farà 14 anys que estic a Calella. Estic molt contenta i m’enduc en el record una ciutat meravellosa plena de gent amb un cor immens. M’emporto el goig de viure amb la gent de Calella i amb la parròquia i el grup cristià tan maco que hem format.

És una gent per mi magnífica, tan acollidora, amb tanta relació, que estima tant. Porto molts anys a l’escola, a la parròquia, a Càritas… He conegut a molta gent i me’ls estimo molt. A més, també m’agrada molt Calella com a ciutat i tot el seu entorn.

La Companyia de Maria va arribar a Calella l’any 1862 per desenvolupar la tasca educadora que va iniciar Santa Joana de Lestonnac des del centre del carrer Sant Pere. Durant molts anys es van dedicar a l’educació femenina, mixta a partir de mitjans dels 70. Més tard, van seguir amb la seva tasca més enllà de les escoles, col·laborant amb el club social l’Encenall, de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital, i donant suport a Càritas i al menjador social de la Parròquia de Sant Joan Baptista de Poblenou.

Ara, 160 anys més tard les germanes Roglán i Vives han explicat que ara tanquen la comunitat de Calella per ajudar a la seva congregació. Reconeixen que no hi ha relleu generacional per cobrir totes les necessitats que hi ha arreu del territori.

La realitat és que no tenim relleu generacional. Ara mateix la comunitat nostra a Catalunya està formada per persones d’entre 80 i 104 anys. Davant d’aquest panorama nosaltres ara hem d’anar a ajudar a les nostres germanes més grans que estan necessitades i no es poden valdre per si mateixes.

La parròquia de Calella homenatjarà a les germanes el pròxim 30 de juny en una missa molt especial de comiat.

Recupera l’entrevista al programa La Ciutat: 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *