“S’ha fet un pas endavant”

Reacció de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella al canvi anunciat per l’alcalde Buch sobre el projecte de museïtzació de les restes arqueològiques del Roser. El moviment ciutadà que s’oposa a la construcció de l’Aldi ho interpreta com un pas endavant perquè confirma que hi ha “més consciència sobre la importància del jaciment”, però lamenten que encara es quedi curt. Mantenen la seva exigència perquè se’n garanteixi la integritat cultural, comptant-hi també l’àrea del pàrquing de l’hospital, on reclamen que es facin prospeccions arqueològiques que permetin conèixer amb exactitud què hi ha al subsòl.

“És un canvi encara insuficient”, recull el comunicat que la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella ha emès després de reunir-se per valorar les implicacions de l’anunci fet per l’alcalde a Ràdio Calella TV. Joan Juhé, el portaveu del moviment ciutadà que s’oposa a la construcció del supermercat Aldi sobre el jaciment del Roser, apunta en declaracions a Ràdio Calella TV que aquest gir podria ser el punt de partida a obrir una via de diàleg amb el Govern, a qui emplaça directament a trobar-se i a parlar.

S’ha fet un pas endavant, en positiu, i és qüestió de seguir en aquesta línia. Discutir a fons els arguments d’uns i altres i ser capaços, de forma objectiva, de mirar cap a on hem d’anar (…) És molt obvi que hi estem disposats. A la primera que ens diguin, hi anem. Des d’aquí convido a l’alcalde a parlar i dir-li que estem disposats a fer-ho.

Segons la plataforma, l’eliminació de la planta -2 d’aparcament per destinar l’espai al recinte museològic confirma la seva tesi que el projecte de l’Aldi no és irreformable i que té dèficits quant a preservació de patrimoni.

A tot això, Juhé apunta també que es perd un altre dels arguments esgrimits pel Govern per justificar la modificació urbanística indispensable que va permetre l’operació per implantar la superfície comercial al Roser. Segons exposa, ara l’única prioritat són les ruïnes romanes.

Les places de pàrquing com a benefici públic, ja no hi són. Els usos hospitalaris, tampoc. Els pisos socials, no ho sabem. Per tant, l’únic benefici que queda del projecte i podria justificar la modificació urbanística són les pròpies restes romanes. Ara haurien de passar en primer pla com a condicionant de tot el projecte.

Juhé exposa que seguiran amatents a les prospeccions que es facin a l’aparcament de l’hospital, on reclama que es duguin a terme els treballs arqueològics per determinar si hi ha restes de la vil·la rústica. I és que el seu propòsit és que es garanteixi la integritat del jaciment.

Si allà hi poden haver restes, primer s’ha d’esbrinar. Sinó hi ha res, ja està; però si hi ha alguna cosa, s’ha de fer el projecte d’una altra manera. Un jardí arqueològic a l’entorn de l’hospital potenciaria el mateix equipament.

La Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella seguirà fent accions divulgatives i de sensibilització envers el patrimoni cultural i arqueològic local i de rodalies.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *