L’Hospital Sant Jaume té dues plantes destinades a pacients Covid

Àrea d'hospitalització del Sant Jaume de Calella
Àrea d'hospitalització del Sant Jaume de Calella

L’Hospital de Calella es prepara per afrontar un futur augment de casos Covid que requereixin ingrés. Un cop entrats a la tercera onada i quan es preveu que en les pròximes setmanes arribem al pic màxim, s’estan prenent les mesures per garantir llits d’hospital i personal per atendre els pacients que hi arribin. La directora mèdica de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Roser Anglès, ha explicat avui a Ràdio Calella TV que s’han habilitat dues de les tres plantes del centre per a malalts Covid. I que hores d’ara, l’ocupació que hi ha és de poc més del 50%.

El Sant Jaume té 147 llits d’hospitalització repartits en tres plantes. Ara, dues d’elles estan destinades exclusivament a malalts Covid.

Tenim dues plantes destinades a pacients Covid. Durant la primera onada vam arribar a tenir-ne tres. Ara tenim aproximadament la meitat de llits destinats a pacients Covid i l’ocupació és de poc més del 50% a Calella.

La directora mèdica de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha corroborat que la majoria dels pacients que s’ingressen presenten una clínica menys greu, a diferència de la primera onada del març del 2020. La doctora Anglès exposa que l’experiència acumulada també els ha ajudat a millorar l’atenció.

L’altra vegada ens venien casos molt i molt greus, ara potser venen abans i això ens permet actuar. Nosaltres també n’hem après. La gravetat és més baixa i els que són crítics els podem derivar.

No obstant això, seguint les indicacions de la Regió Sanitària de Girona, a Calella s’han començat a desprogramar intervencions no urgents. Bàsicament les que necessiten hospitalització. Això comportarà un augment de les llistes d’espera, com la doctora Anglès admet que està passant a tot Catalunya.

Estem prioritzant cirurgia urgent i oncològiques, i mirem de no afectar la cirurgia que no requereix ingrés. Que la resta de pacients aniran a ampliar les llistes d’espera, és un fet evident que li passa a tots els centres de Catalunya.

Com va avançar Ràdio Calella TV, l’activitat Covid d’atenció primària s’ha portat a l’Hotel Summer, transformat en un apèndix extern a les instal·lacions del CAP. Els professionals hi fan la presa de mostres i els gestors Covid el seguiment dels casos positius i els seus contactes.

Al CAP anem justos d’espai i amb el Covid encara se’ns ha complicat més. Allà hi hem portat tots els dispositius d’atenció a pacients Covid, que hi tenim molts professionals destinats a aquesta tasca, a més de la presa de mostres. Ho fem allà per descongestionar el CAP que estava veritablement apretat.

La directora mèdica de la Corporació del Maresme i la Selva ha corroborat que la incidència de la grip normal ha anat clarament a la baixa aquest any. Ho atribueix a les mesures d’autoprotecció que segueix la població -que prevenen del contagi- però també apunta a un factor de competència de virus i de predomini del SARS-CoV-2.

Amb nens també es ha passat. Cada any, abans de la grip, hi ha un episodi força greu de bronquiolitis que no hem vist. No només la grip, sinó que altres virus estacionals o no es veuen o es veuen molt menys que d’altres anys.

Pel que fa a la campanya de vacunació contra la Covid, des de Calella s’espera rebre les indicacions de Salut Pública, que s’encarrega de fixar el protocol, per preparar l’operatiu per administrar-la al conjunt de la població.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *