L’independentisme commemora els quatre anys del referèndum de l’1-O

Avui fa quatre anys del referèndum de l’1 d’octubre on 5.967 calellencs i calellenques van exercici el seu dret a favor per decidir si volien un estat independent. Un 90,18% ho van fer pel sí a la República Catalana, en una jornada històrica marcada per la repressió i la violència policial. Per commemorar l’efemèride, entitats i partits independentistes han convocat una marxa de torxes que sortirà de la plaça de l’Ajuntament (20.30 h) i acabarà a la plaça del Primer d’Octubre, on es farà la lectura del manifest. A banda de la marxa, l’Ajuntament també ha preparat un vídeo mapping que es projectarà a la façana de l’edifici consistorial a les 21 h.

Calella reviurà avui els fets de l’1 d’octubre del 2017, quan milions de persones van sortir al carrer per protegir les urnes davant d’una repressió policial que volia impedir la votació. Es farà amb dos actes. El primer serà la tradicional marxa de torxes, que s’havia de celebrar la vigília de l’11 de setembre, però que les mesures anti-covid vigents en aquell moment van impedir. La convoquen el Consell Local per la República, l’ANC-Calella per la Independència, Òmnium Cultural de l’Alt Maresme, la CUP, Esquerra Republicana, Junts i el PdeCAT i animen a tothom a ser partícip per reivindicar el resultat d’aquell referèndum i homenatjar a totes les persones que han estat represaliades. Sortirà de la plaça de l’Ajuntament a les 20.30 h i qui vulgui abans podrà comprar la torxa a la mateixa plaça. La marxa passarà pel carrer Església i pujarà pel carrer Sant Joan fins a arribar a la Plaça Primer d’Octubre on es farà la lectura del manifest.

Paral·lelament, a les 21 h, l’Ajuntament commemorarà aquest vespre els quatre anys del referèndum amb un mapping projectat a la façana de l’edifici consistorial. Serà un vídeo testimonial de l’1 d’octubre del 2017 amb imatges de com es va viure la jornada a Calella i com la gent va protegir les urnes.

El memorial de l’1 d’octubre es farà esperar

El memorial dels fets de l’1 d’octubre que l’alcaldessa va anunciar en el segon aniversari de la celebració del referèndum, es farà esperar. L’alcaldessa reconeix que la pandèmia de la Covid i les dificultats financeres per trobar l’equilibri en el pressupost municipal, han impossibilitat la creació d’aquest espai que ha de testimoniar els fets viscuts a Calella durant aquella jornada.

La creació d’aquest memorial el va anunciar l’alcaldessa tot just fa dos anys i quan també es complien dos anys de la celebració del referèndum d’independència. Un memorial fet de documents gràfics, amb imatges i vídeos, que evidenciessin el poder de la mobilització ciutadana en un dia que va marcar la història del país. La Covid, però ho ha aturat i ara la creació d’aquest espai encara no té una data concreta.

En declaracions Ràdio Calella TV Candini ha manifestat el seu compromís per trobar l’equilibri en els pressupostos de l’any vinent i poder crear una partida pel memorial.

La veritat és que el fet de la pandèmia i les característiques econòmiques que ens ha imposat-donant solució a aspectes que no hi comptaven gens-, ha fet que passi a un estadi secundari. No ho abandonem, però és cert que no s’ha pogut complir el calendari que m’hagués agradat. Tot i això, avui ho recordarem institucionalment.

El memorial també recordarà la violència dels agents de la Guàrdia Civil allotjats a l’Hotel Vila, causant diversos ferits per contusions.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *