L’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor resol amb èxit més de la meitat dels casos

cinsum 20230315

Avui 15 de març es commemora el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors. Coincidint amb l’efemèride, la Diputació de Barcelona ha llançat una campanya per reivindicar la plena accessibilitat dels serveis públics de consum als quals l’organisme hi dona suport. Per això, s’han distribuit materials de suport i d’informació en braille i llengua de signes per cobrir col·lectius amb capacitats cognitives i funcionals diverses. A Calella hi ha una Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor (OMIC) on l’advocat expert en temes de consum, Oriol Contreras, fa atenció setmanal, amb cita prèvia. En general, més de la meitat de les reclamacions que tramita es resolen amb èxit, sobretot quan es tracta de grans companyies de telefonia o de subministraments bàsics com l’electricitat i el gas.

En declaracions a Ràdio Calella TV, l’advocat de l’OMIC de Calella, Oriol Contreras, explica que els expedients que gestiona i es resolen de forma exitosa són majoritàriament per reclamacions fetes a grans companyies i que això ajuda a què la persona usuària prengui consciència dels seus drets com a consumidora.

Tenim gent abonada, que repeteix al servei. Les dades situen l’èxit a l’entorn del 60%, sobretot amb les grans empreses, encara que pot ser un indicador enganyós perquè reflecteix que els interessa sobretot quedar bé amb les oficines d’atenció al consumidor. Amb les petites empreses, costa més saber preveure la reacció.

Això concorda amb els resultats de l’informe d’activitat del 2022 que ha presentat l’Agència Catalana de Consum, segons el qual es van presentar 24.654 reclamacions i, d’aquestes, una quarta part van correspondre a serveis d’electricitat, gas i aigua. Un 13,7%, a serveis de telecomunicacions i internet. Les empreses amb més reclamacions són Endesa, Naturgy, Vodafone, Vueling, Energia XXI, Ryanair, e-distribución, Telefónica, CaixaBank i Holaluz. Gràcies als casos que s’han resolt, els consumidors van poder recuperar un total de 4 milions d’euros.

L’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor presta servei gratuït a les dependències de Can Saleta i l’advocat Oriol Contreras hi és un cop per setmana, cada dimecres al matí, per atendre als ciutadans. Ell mateix explica per a quins casos s’hi pot acudir.

Donem el servei d’informació i assessorament previ, molta gent opta per això abans de reclamar. També fem l’acompanyament en processos de mediació, que a vegades és la millor via sobretot quan són comerços de proximitat.

Assessorament i acompanyament en la tramitació de reclamacions o queixes relacionades amb el consum, i assessorament sobre clàusules abusives en préstecs hipotecaris. Per ser atès per l’OMIC, cal demanar cita prèvia trucant al telèfon 937 665 164 o bé enviant un correu electrònic a aj035.consum@calella.cat.

Nacions Unides va instaurar el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors l’any 1983 per recordar els drets de les persones usuàries i consumidores. Té el seu origen en un discurs del president dels Estats Units John F. Kennedy, pronunciat el 15 de març de 1962 i en el qual reconeixia el consumidor com un element fonamental en el procés productiu. En l’actualitat, recorda la defensa de la salut, la seguretat i els interessos econòmics de les persones consumidores. Aquests drets estan recollits a l’article 28 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, així com al Codi de Consum de Catalunya.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *