L’onada de calor més intensa des del 2015

Entre el 27 de juliol i el 5 d’agost, Catalunya ha viscut l’episodi més important de calor intensa des de l’excepcional que es va produir l’any 2015. Tot i que els valors de temperatura no han estat tan elevats, sí que ho ha estat la persistència en les franges diürnes com les noctures, amb diverses nits tropicals consecutives. Aquí al litoral i al prelitoral.

El Servei Meteorològic de Catalunya explica que l’episodi ha estat provocat per la presència d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica. Les temperatures màximes es van assolir entre els dies 2 i 5 d’agost, que van superar els 40 graus en diversos punts de l’interior del país.

Segons les dades recollides per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), a Malgrat de Mar es va registrar un rècord de temperatura màxima en un mes d’agost. Va arribar als 33,7 graus. La més alta es va registrar a Artés, al Bages, amb 41,2 graus. I el cas més extrem a Aldover, al Baix Ebre, que va superar els 40 graus per primera vegada en 22 anys de dades.

Al llarg de l’episodi, 12 de les 139 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han igualat o superat la temperatura mínima més alta de tota la seva sèrie.

El nostre meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme, Quim Serra, ha explicat a Ràdio Calella quina serà la previsió del temps més concreta a l’Alt Maresme durant els pròxims dies.

L’onada de calor desapareix totalment ahir les màximes van entrar dintre de la normalitat. Encara que la xafogor s’ha mantigut durant la nit i avui ha anat a la baixa. Però tant les temperatures com aquesta xafogor han anat baixant. Tot plegat les coses s’estan normalitzan i fins i tot pot ser que fagin un tomb de 180 graus i passem de l’onada de calor que ens va afectar fins dilluns a una situació molt més agradable i fins i tot fresqueta, sobre tot demà i demà passat amb màximes de luxe que no superaran els 25 graus i mínimes que baixaran força, més sobretot a l’interior de la comarca que baixaran per sota dels 15 graus“.

Pel cap de setmana, no caldrà patir. Demài dijous per la tarda tindrem tempestes a l’Alt Maresme, però de cara a divendres el temps ja s’estabilitzarà amb núvols baixos i ambient fresc a primeres hores del dia. El cap de setmana el temps serà estable amb temperatures que de mica en mica aniran pujant sense arribar als valor que hem tingut aquest cap de setmana passat però tampoc la fresca d’aquests propers dies”.

La massa d’aire càlid que prové de l’Àfrica és la que ens ha portat aquesta onada de calor. “No puc assegurar que no torni, perquè durant els últims anys hi ha hagut entrades molt càlides de cara a setembre així que no es pot assegurar, però si podem dir que refrescarà“, ha dit Serra.

 

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.