L’oposició planta cara en el segon Ple del mandat

El govern ha acabat retirant el punt més controvertit, el de l’establiment de les retribucions dels membres de la Corporació Municipal, davant la falta d’acord amb ERC, Calella en Comú, CUP i C’s. Montserrat Candini ha acusat l’oposició de “fer una prova de força” al govern, mentre que l’oposició ha argumentat la voluntat de “dignificar” el paper del regidor de l’oposició.

“La composició del Ple és clarament diferent a fa 4 anys. Això em fa preveure que els Plens que es desenvolupin a partir d’ara seran segurament més intensos”.

Sebastià Tejada, portaveu de Calella en Comú, ha iniciat la seva intervenció al Ple d’organització i funcionament de la Corporació Municipal amb un vaticini que, de moment, s’ha complert en aquest segon Ple del mandat municipal.

Gairebé tres hores de Ple per nou punts, on els punts 1, 3, 4 i 5 s’han aprovat per la via ràpida i unanimitat (constitució de l’Ajuntament, creació dels Grups Municipals, creació i composició de les Comissions Informatives i designació de representants a entitats supramunicipals i consorcis, a excepció d’un punt) i on els punts 7, 8 i 9 han consistit en la lectura dels decrets de l’alcaldia per donar compte del nomenament dels tinents d’alcaldia, les delegacions efectuades a regidors i la creació, composició i competències de la Junta de Govern Local.

 

Desacord en la celebració del Ple cada dos mesos

El primer desacord del Ple ha arribat de seguida, en el punt 2 de l’ordre del dia, respecte la periodicitat de les sessions ordinàries del Ple. Els partits de la Taula de Confiança han defensat la periodicitat mensual del Ple, al·legant que Calella és a 1.000 habitants del topall dels 20.000 habitants, que sí obliga a celebrar el Ple cada mes.

Núria Freixas, CUP

Facilitaria la transparència, un millor seguiment, ser més àgils i efectius i Plens més reduïts.”

Sebastià Tejada, Calella en Comú

No hi ha una obligació legal, però sí una obligació moral.”

Xavier Ponsdomènech, ERC

A la comarca hi ha 10 municipis per sota els 10.000 habitants que fan ple mensual.”

Els ha contestat Josep Torres, portaveu del govern

Podem fer els plens extraordinaris que calguin, però fer un ple per mes és una càrrega administrativa interna que l’Ajuntament no pot assumir.”

Un argument que també ha desgranat l’alcaldessa Montserrat Candini, que ha acabat convencent el regidor de Ciutadans Guillermo Gomís.

Com que diu que és una càrrega per l’Ajuntament, em quedo amb la seva paraula i m’abstindré.”

L’abstenció de C’s ha permès al govern aprovar la moció per vot de qualitat. El Ple serà cada dos mesos, el primer dijous dels mesos parells a les 18h30. La Junta de govern local es reunirà el dimecres a les 13h.

 

 

Retirada de l’establiment de les retribucions

L’executiu de Montserrat Candini, però, no ha pogut tirar endavant la proposta de l’establiment de les retribucions de la Corporació Municipal, el punt 6 de l’ordre del dia, que ha estat retirada abans que l’oposició la tombés en votació.

 

La proposta del govern

· Tres dedicacions exclusives
Montserrat Candini. Dedicació exclusiva del càrrec d’alcaldessa: 53.065,30€ bruts anuals.
Ramon Llamazares. Dedicació exclusiva del càrrec del regidor de Política social i Salut: 32.100€ bruts anuals.
Cindy Rando. Dedicació exclusiva del càrrec de regidora de Joventut, Igualtat, Drets civils i Participació. 27.200 € bruts anuals.

· Regidors sense dedicació exclusiva. 500 € per assistència efectiva a la Junta de govern local, amb un màxim de 20.000 € anuals.

· Regidors sense dedicació exclusiva. 600 € per assistència efectives al Ple, Junta de portaveus i comissions, amb un màxim de 3.600 € anuals.

· Creació de dues places de personal eventual de confiança nomenats per l’alcaldessa.
-Assessor/a en matèria de planejament i política d’habitatge: 28.000 € anuals bruts
-Assessor/a en matèria de transparència, bona governança i relacions amb els grups municipals: 25.200 € anuals bruts.

 

 

La valoració de la oposició

Guillermo Gomís, C’s

No entenem que augmentin la massa salarial. Aquest augment es pot destinar a altres coses.”

Núria Freixas, CUP

Sense augmentar mai la partida corresponent, proposem augmentar les indemnitzacions als regidors de l’oposició a 414 € mensuals amb un topall màxim de 4.868 € l’any. Correspon a una dignificació de la nostra feina.”

Sebastià Tejada, Calella en Comú

La retribució de l’alcaldessa ens sembla proporcionada. Si que ens crida l’atenció que precisament els dos regidors que no són a la Junta de govern siguin els que tinguin una retribució molt més alta. (…). No saber el nom de les persones de confiança no és suficientment transparent.”

Xavier Ponsdomènech, ERC

Apostem per dissenyar entre tots un model retributiu segons dedicació i assistències que ens pugui ser més útil, més enllà dels resultats electorals. (…). Ens oposem a la incorporació de càrrecs de confiança. Aquestes tasques haurien de ser desenvolupades pel propi personal tècnic de l’Ajuntament. En qualsevol cas, si es requereix d’aquestes noves places s’hauria de buscar la fórmula per fer una convocatòria pública.”

 

La valoració del govern

Josep Torres, portaveu del govern, ha defensat que augmenta la retribució dels regidors de l’oposició.

Els grups de l’oposició tenen un augment en torn al 20%. Hem incrementat aquesta aportació per dignificar la feina del regidor de l’oposició. No sembla massa coherent que l’oposició consideri poc adequades aquestes retribucions dels membres del govern i, a la vegada, reclamin per a ells un augment del 66,26%, un augment de la retribució de gairebé 10 vegades més de la que es farà o es podria fer als regidors que fan l’acció de govern, dia a dia.”

Torres també ha fet una al·lusió directe a Pilar Rocafort, regidora d’ERC.

Recordar que en el mandat 2007-2011, la primera tinent d’alcaldia cobrava una retribució parcial de 1.820 € al mes. Si fem l’equivalència teòrica de poder comparar-la amb les retribucions actuals a jornada completa, la jornada hauria sortit a 3.640 € mensuals. Cap regidor del govern arriba a aquests nivells retributius i estem parlant de fa 12 anys.”

Rocafort ha demanat permís per contestar-li.

La tinent d’alcalde era jo mateixa. Penso que la informació econòmica que s’ha donat pot donar entreveure que estàvem aquí per enriquir-nos i res més lluny de la realitat. Que quedi claríssim que sempre he viscut l’Ajuntament com un servei públic, sempre combinat amb la meva feina professional i no l’he vist mai com un mitjà de vida. Que quedi claríssim que tinc la consciència ben tranquil·la. I he avisat companys que avui podien sortir temes del passat.”

Una intervenció que ha aprofitat l’alcaldessa Montserrat Candini per donar la seva opinió.

Li agraeixo aquest comentari. Sembla que quan es parla del que vostès varen fer, és com si se’ls digués que vostès s’enriquien. Res més lluny de la realitat. Però, estarà d’acord, en que ningú dels que està aquí tampoc té cap vocació d’enriquir-se, sinó de fer la feina. I la segona reflexió que li faig, m’ho fa molt sovint la seva formació política, avui vostè ho ha fet. Si ‘professionalització de la política’ vol dir que sóc funcionària de carrera, doncs escolti, és veritat, la meva expertesa m’ha portat que he estat a sis departaments de la Generalitat, en tant que jo em vaig guanyar una plaça de funcionària de carrera.”

Candini ha afegit.

Vostè molt bé ho ha dit. El 50% del temps, 1.520 € mensuals de l’any 2007 que avui voldria dir 3.040 €. Segur, regidora, que la feina que va fer era bona, entregada i amb principis. Però la mateixa reflexió que faig de cara a vostè és la mateixa que reclamo.”

I ha conclòs.

La valoració que en faig de les seves intervencions és que això té més a veure amb un ‘acoso y derribo’ de cara a el govern que no una altra cosa. És una mostra que, el que s’intenta és ‘torpedejar’ i ‘fer una prova de força’ de cara al govern.

 

 

Compartir

Potser t'interessa

1 Resposta

 1. Carme Perelló Celades ha dit:

  el tema de retribucions és complexa. Ho desconeixo totalment, però m’intriga el perquè es proposa al regidor Llamazares una retribucio i, a la regidora Rando, una d’inferior. És pels titols profesionals que té? podria ser.
  Que quedi clar que no critico el sou, si l’exclusivitat del càrrec és total……com els bombers, per ex., i en el cas del passat, van haver persones entregades al 100% i que ara ja no hi són a l’ajuntament. El meu agraÏment a la Sra. Parella i a la Margarita Valls.
  Perquè, apart de la nòmina, s’hi ha de sumar
  D’altra banda, vist des de fora, estic d’acord que aquests càrrecs de confiança poden ser assimilats per funcionaris actuals de l’ajuntament. No?? Potser el responsable ó gerent de l’ajuntament, hauria de fer un estudi de com estan repartides les responsabilitat i funcions dins la casa gran de Calella. A les empreses privades, a vegades es fan , diguem inspeccions i revisions, per anar agilitzant i actualitzant la casa gran que està al servei del ciutadà.
  en resum fer una reestructuració, per no donar la imatge d’enrocament dins l’ajuntament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.