L’univers pictòric i cultural de Tomàs Cusell, en un llibre

“Tomàs Cusell, un pintor que no avorreix” permet aproximar-nos a la faceta artística d’aquest calellenc, a partir d’una cinquantena de pintures que s’han seleccionat per repersentar les quatre etapes en què va evolucionar la seva obra. Un treball que ha fet i relata el seu fill Xavier, i que es presentarà aquesta tarda a l’Ajuntament Vell (19.30h).

La singularitat del personatge a través de la seva obra pictòrica. Xavier Cusell presenta aquesta tarda a l’Ajuntament Vell un llibre en què cataloga i contextualitza històricament una cinquantena d’obres realitzades pel seu pare. El defineix com un calellenc de pro, sovint polèmic, amb moltes inquietuds que ha anat plasmant en els seus quadres.

Té pintures d’una època en concret que són els interrogants de la humanitat. Molt relacionat amb la religió. Aquesta és la característica del Tomàs Cusell pintor i calellenc, una pintura que neix en el context de postguerra i l’arribada del turisme que reflecteix en la seva pintura.

El llibre repassa la trajectòria i l’evolució artística de Cusell: del realisme inicial amb quadres de tints més costumistes a l’etapa d’influència surrealista i expressionista.

Quan comença pinta paisatges, marines, bodegons… va perfeccionant la tècnica fins al punt que ell troba que a banda de pintar coses boniques, amb el seu estil, també pot pintar preguntes que s’entreveu la resposta (…) Ell la presenta segant la bola del món i al costat la deesa Fortuna que reparteix fortuna, i la gent s’obsessiona amb ella sense veure que al darrera hi ha la mort.

Xavier Cusell ha explicat a Ràdio Calella TV que al llibre retrata l’univers pictòric i cultural del seu pare. Diu d’ell que té una personalitat peculiar, que és persona d’idees fixes i poc avesada al debat. Que se’l veu com un personatge polèmic però poc conegut en tota la seva dimensió. És per això que n’ha recordat el seu pas per la política municipal, en època franquista.

L’institut va arribar en l’època que el meu pare era regidor d’Ensenyament, per la seva tossuderia, fins i tot va arribar a plegar un alcalde per l’enfrontament que van tenir. L’ajuntament següent va mantenir el projecte i es va obrir el centre.

Tomàs Cusell, un pintor que no avorreix es presenta aquest vespre a l’Ajuntament Vell.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *