“Maresmenc-a” s’afegeix al DIEC amb més de 30 paraules noves

Noves paraules al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC). S’hi han afegit 30 més, entre les quals hi ha maresmenc i maresmenca com a gentilici. També hi ha altres paraules d’ús comú que fins ara no eren acceptades com són gentrificació, betlem, hacker i tarat o tarada. Birra, per referir-se a una cervesa, és el neologisme del 2022.

La llengua és viva i el DIEC creix amb 30 paraules que s’accepten per primera vegada. Entre elles, birra entra al diccionari com a neologisme de l’any 2022. També hi ha locucions com ara “a preu d’or“, “atac de cor“, “de carn i os”, “llengua de signes”, “sense paraules” o “anar massa lluny”  que es recullen per primer cop.

A part, se sumen nous significats a paraules ja existents: el verb ocupar passa a incorporar el concepte d’establir-se en un habitatge sense consentiment. Fins ara era un significat socialment acceptat i ara es recull oficialment. El mateix ha passat amb enquistar-se, que incorpora el fet que una situació esdevingui un problema crònic, i fatal com a “molt malament”. Per la seva banda col·locar afegeix l’efecte produït per les drogues.

Amb l’actualització del DIEC s’avança cap a un llenguatge més inclusiu amb les definicions de marit i muller, que deixen de marcar el gènere de la parella. Marit passa a ser un “home casat respecte al seu cònjuge”, sense especificar el gènere. El mateix patró es repeteix amb muller.

Maresmenc i maresmenca també entren al DIEC reconeguts com a gentilicis. Així mateix ho fan aneuenc, anoienc, garrafenc i terraltenc, entre d’altres. Els canvis es van decidir el mes de maig, en les actualitzacions periòdiques de cada mig any. Pots consultar totes les modificacions aquí.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *