Maria Jové, presidenta comitè d’empresa Hospital Calella: “No volem un premi, volem estar ben pagats”

La representant dels treballadors del Sant Jaume ha reaccionat a l’anunci que feia ahir el Govern de la Generalitat de destinar 140 milions d’euros a compensar l’esforç i el compromís del personal sanitari que ha lluitat contra la Covid-19. En declaracions a Ràdio Calella TV, Maria Jové ha assegurat que el col·lectiu no necessita gratificacions extraordinàries sinó un reconeixement que vagi més enllà i que reverteixi les actuals condicions laborals dels treballadors després d’anys de retallades al sistema sanitari. Ha agraït el suport que han rebut de la població durant la pandèmia i els ha demanat que es mostrin igualment còmplices amb les seves reivindicacions en el cas que tornin a dir “prou” i es plantin.

La presidenta del comitè d’empresa de l’Hospital de Calella ha participat al programa La Ciutat, l’endemà que la consellera de Salut anunciés una partida de 140 milions d’euros per als professionals que han lluitat en primera línia contra la Covid-19. Cobraran una compensació extraordinària a la nòmina d’agost en funció de la categoria laboral i del grau d’exposició al virus.

Es distribueix per categories i per percentatge de presencialitat. Fins als 1.350 euros per al personal màximament exposat als 350 euros. El personal de residències tindrà una gratificació extraordinària de 900 euros. En total, aquest reconeixement puja a 140ME, dels quals 126ME són per al sistema de salut públic.

La resposta de Maria Jové ha estat clara: no volen gratificacions extraordinàries sinó que es reverteixin anys de retallades laborals i salarials, amb un impacte directe en el servei i a l’usuari. Ha recordat la gestió de Boi Ruiz i el reconeixement que els va fer l’exconseller Toni Comín.

Això és un premi per callar i quedar bé amb la població, però nosaltres no volem un premi sinó estar ben pagats. Fa molt temps que ens estan retallant serveis i condicions, i això és el que volem canviar, no un premi (…) El senyor Comín va reconèixer que les retallades [del conseller Boi Ruiz] s’havien de revertir, i al nostre hospital va dir que havia sigut brutal. Amb les unificacions i experiments ens està convertint en usuaris de tercera.

A banda dels 140 milions d’euros que s’injecten en el pressupost del 2020, el Govern de la Generalitat complementarà amb 40 milions d’euros més els dels pròxims 2 anys preveient un increment de la càrrega de treball dels professionals sanitaris per posar al dia l’agenda de Salut.

Des del comitè d’empresa de l’Hospital de Calella, a l’espera de conèixer com es concretaran aquestes partides, exposen que cal una aposta clara per al sistema públic de salut per comprar material o fer manteniment. Maria Jové ha recordat que aquesta ha estat una de les seves lluites i que mai han rebut resposta per part de l’administració, al marge de colors polítics. Adverteix que la situació condueix inevitablement a una nova “plantada” i demana a la població que siguin comprensiu i els doni igualment suport, com ho han fet aquestes últimes setmanes.

Aquest comitè d’empresa ha anat a tot arreu i l’escolta que hem rebut ha estat d’un “d’acord”, però sense res més. Això com ho acabarem? Necessitem plantar-nos, dir que això és bo per a tothom, i si ho hem necessitarem el suport de la població. Ara ens hem sentit molt recolzats, però els necessitarem més.

Maria Jové ha posat en qüestió la gestió de la Covid-19 que s’ha fet des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. “Han fet coses bones, però no ha estat la més adequada”, ha dit, tot recordant que totes les decisions han estat supeditades a les directrius que es rebien des del Departament de Salut. Ha explicat quines són les principals mancances que han hagut de superar, especialment durant els moments en què el servei ha estat més tensionat.

No teníem lo bàsic: no teníem bates de protecció, un altre dia et preocupaves per les mascaretes o els guants, i aquesta ha sigut la nostra realitat. Res a veure anmb els hospitals grans, que tenien equips de protecció per cada dia, nosaltres no. Les bates que ens ha proporcionat la població ha sigut la nostra salvació.

La presidenta del comitè d’empresa ha criticat el procés d’unificació de serveis i de càrrecs directius dins dels centres de la Corporació. Ha lamentat no haver estat informada directament de l’últim canvi a la direcció d’Urgències de l’Hospital de Calella, que no tindria res a veure amb la gestió de la pandèmia, segons se li va aclarir.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *