Més recursos per a la campanya contra els incendis forestals

Incendi a prop de les pistes de tennis va cremar mitja hectàrea de vegetació, el juny del 2022

Per primera vegada a la història, la campanya contra els incendis forestals a Catalunya s’ha avançat 15 dies davant la crítica situació de sequera que amenaça el país. En la presentació que s’ha fet aquesta setmana, el conseller d’Interior i la consellera d’Acció Climàtica han fet una crida a la conscienciació i a la col·laboració de la ciutadania per prevenir els focs perquè hi ha un risc “molt elevat”.

Foc Off és l’eslògan de la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest 2023, marcada per 3 anys de sequera. Va començar ahir 1 de juny – 15 dies abans del normal – i s’allargarà fins el 30 de setembre. Se centra en accions adreçades a la ciutadania perquè 9 de cada 10 focs són causats per l’acció humana.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha advertit que el perill i el risc es manté tot i les pluges dels últims dies.

El risc és molt elevat. Aquestes pluges canvien el concepte de la campanya? No. El que vam dir fa un mes, es manté intacte. Ens donen uns dies de tranquil·litat, però el moment en el que estem és el mateix. La realitat és dura.

Les autoritats tornen a incidir en la col·laboració ciutadana per evitar la generació de focs, recordant que s’ha de trucar immediatament al telèfon d’emergències 112 en cas de detectar qualsevol flama o columna de fum.

La campanya forestal d’enguany està marcada pels 3 anys de sequera acumulada, l’augment de les temperatures i la concentració de biomassa seca als boscos, per la qual cosa el risc d’incendi és molt elevat. És per això que s’han reforçat els cossos que s’ocupen de l’extinció dels focs, amb 35 mitjans aeris i més de 4.450 efectius dels Bombers i Agents Rurals que si dedicaran. També hi haurà drons de supervisió i control, durant la nit.

Des de l’inici d’any, els Bombers de la Generalitat han treballat en 2.766 incendis de vegetació, un 11% més que l’any 2022. Alhora, la superfície que s’ha cremat fins a 28 de maig és també la més alta dels darrers deu anys, amb 875 hectàrees.

Des de les ADF de l’Alt Maresme s’explica que la comrca comptarà amb un helicòpter bombarder, que té una capacitat de 1.000 litres, per actuar en cas d’incendi al territori. També estaria cobert pels efectius que hi ha als parcs de Sabadell i Maçanet de la Selva.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *