Nan el flabiol, el nou gegantó de la Colla calellenca, s’inaugurarà per Festa Major de la Minerva

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu

La família gegantera calellenca s’ampliarà aquesta Festa Major de la Minerva amb una nova figura. Aprofitant la cerimònia del pregó infantil, el 18 de setembre a la Plaça de l’Ajuntament, la Colla de Geganters i Grallers de Calella presentarà el seu nou gegantó: Nan el flabiol. Representa un personatge que a principis del segle XX acompanyava la Colla durant les cercaviles tot tocant l’instrument de vent que el va fer característic, com també ho era la seva pròpia fisonomia. La seva recuperació ha estat gràcies al treball de recerca històrica feta per dos dels membres dels geganters.

Aniol Noguera i Pere Badalló són els membres de la Colla de Geganters i Grallers de Calella que estan duent a terme un exhaustiu treball de recuperació històrica sobre la pròpia entitat. Rebuscant entre el fons del Museu Arxiu i de la biblioteca van redescobrir la història d’un personatge atípic i peculiar que va ser molt popular per l’activitat gegantera de Calella i rodalies. Se’l coneixia com Nan el flabiol perquè acompanyava les cercaviles de festes majors i trobades fent sonar la música del seu instrument. “Va ser una figura molt popular, diria que als any 30 del segle XX, amb una fisonomia i característiques particulars. Tocava amb altres colles, i fins i tot l’havien arribat a contractar per les rodalies”, ha apuntat Christian Negre, membre dels Geganters de Calella. Ara, la Colla ha creat un gegantó a la seva imatge, i l’estrenarà per Festa Major. “La seva funció serà recordar aquest personatge il·lustre de Calella, popular en qualsevol festa popular i especialment dins el món geganter”, ha afegit. Per descobrir-la caldrà esperar encara uns quants dies.


La nova figura de la imatgeria de la Colla de Geganters i Grallers de Calella s’inaugurarà el pròxim 18 de setembre, aprofitant la cerimònia del pregó infantil a càrrec de l’Escola Pia, que enguany canvia d’ubicació i tindrà lloc a la Plaça de l’Ajuntament (18.30h).

El Nan el flabiol permetrà que la Colla incorpori una figura per als membres d’edats intermitges que volen ser portadors i encara no poden aixecar els gegants grans. “Quan els nens deixen de portar els gegants petits, en Quirze i la Minerva, fins que no poden aixecar els grans hi ha uns quants anys que es queden sense saber què fer. Per això vam intentar fer un gegantó per ser portat pels nens més grans i altres membres de la Colla que no es vegin capacitats per portar els grans, que pesen considerablement”, ha assenyalat Negre.


La Colla de Geganters i Grallers de Calella compta amb gairebé una setantena de membres de totes les edats que durant l’any volten per Catalunya acudint a festes majors i trobades portant les figures dels gegants i gegantons que representen a la ciutat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *