Nous contenidors per facilitar el reciclatge de l’oli de cuina usat

Amb l’objectiu d’incrementar els nivells de reciclatge de totes les fraccions, l’àrea de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Calella acaba de renovar i ampliar els punts d’aportació d’oli de cuina usat, un dels residus que més contaminen. S’han instal·lat una desena de contenidors de color taronja cobrint tota la ciutat, de punta a punta, des de Puig de Popa fins a la Plaça Maresme. Tenen una obertura per dipositar-hi les ampolles de plàstic on tothom, a casa, ha de guardar-hi els excedents de fregir. Aquest oli es porta a les plantes de reciclatge on es tracta per obtenir la matèria que permet produir greixos per l’alimentació natural, cosmètics o combustible biodièsel.

El regidor Quim Pla adverteix de l’alt nivell contaminant de l’oli si s’aboca pel desaigüe i acaba a la mar.

Per cada litre d’oli es poden contaminar mil litres d’aigua, i amb l’actual situació de sequera és molt important evitar-ho. La nostra intenció és facilitar-ne la recollida que ja es feia amb les deixalleries mòbils, però ara col·locant contenidors repartits estratègicament per la ciutat. És un dels residus que ens costa recollir i portar a reciclar.

Els nous contenidors de recollida d’oli de cuina usat s’han col·locat al carrer Puig de Popa, a la Riera Capaspre amb Plaça Espanya (Bunyol), al carrer Tramuntana amb Hortalans, a la Plaça Vicenç Ferrer, a la Plaça U octubre (Mercat), a l’Estació de tren, al carrer Moragas amb Costa Fornaguera, al carrer Balmes a l’alçada de la Plaça Maresme, al carrer Balmes amb Eucaliptus i al carrer Bruguera a l’alçada de la Plaça Lluís Gallart

L’Ajuntament de Calella ha publicat el mapa amb els horaris de la deixalleria mòbil i crida a tota la ciutadania a prendre consciència de fer-ne una bona gestió a casa. Per aquest motiu, una de les últimes campanyes de Sostenibilitat va consistori en el repartiment d’embuts per col·locar als colls d’ampolles on guardar-lo.

El buidatge dels nous contenidors, que són d’un color taronja llampant, i inclouen informació sobre l’ús que se n’ha de fer, va a càrrec de l’empresa Urbaser, que ho porta – juntament amb les altres fraccions – a la planta de valorització de Mataró, on es fa el triatge final. Després es porta als centres de reciclatge i, en el cas de l’oli de cuina usat, es tracta per obtenir matèria prima per produir greixos per l’alimentació animal, productes d’higiene i cosmètica, o convertir-lo en energia neta i renovable.

L’Agència de Residus Catalana de Reciclatge té l’espai web www.residuonvas.cat que permet conèixer de manera visual on s’ha de llençar cada residu per a reciclar-lo correctament.

Pla sobre l’informe tècnic a Urbaser: “Actuarem”

El regidor de Sostenibilitat i responsable de la contracta amb Urbaser, l’empresa concessionària de la recollida de la brossa i la neteja viària, ha confirmat a Ràdio Calella TV que ja han rebut l’informe tècnic encarregat el setembre del 2023 per obtenir una fotografia actualitzada de la prestació del servei. “Ara podem prendre decisions informades”, ha declarat Pla, qui ha explicat que els resultats s’han compartit amb la resta de partits polítics de l’arc plenari. “Tots som part de la solució”, ha afirmat.

L’informe explica extensament la situació actual i ja ho hem compartit amb la resta de partits polítics (…) Sobretot actuarem. Mirar de solucionar els problemes dins el marge que ens permet la llei, perquè no deixem de tenir un contracte signat i les modificacions hi estan condicionades. Però treballarem per l’interès comú que Calella estigui neta i augmenti els nivells de reciclatge.

El regidor de Sostenibilitat ha indicat que es faran públics els resultats de l’informe perquè la millora dels índexs de reciclatge i el bon manteniment de l’espai públic també és responsabilitat del conjunt de la ciutadania.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *