Per què hi ha cada cop més persones vacunades que ingressen a l’hospital?

Imatge d'arxiu

Pràcticament la meitat dels ingressats per Covid que hi havia la setmana passada a l’Hospital Sant Jaume tenien la pauta completa de vacunació. El 49% dels 36 pacients que s’hi estava atenent. Una xifra que crida l’atenció però que té una explicació ben lògica. El doctor Oscar del Río, metge de medicina interna i especialista en infeccioses de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, hi ha donat resposta.

Diu que cal tenir en compte dos factors: d’una banda, que l’eficàcia de les vacunes no és total; i de l’altra, que estadísticament, i a mesura que avanci la campanya de vacunació, hi haurà més persones amb la pauta completa que puguin tornar a contagiar-se i emmalaltir. Això sí, gràcies al fàrmac, i ja s’està veient ara mateix, només hauran d’ingressar persones d’edat avançada, amb patologies de base o amb un sistema immunodeprimit.

Si el 100% de la població està vacunada, les poques persones que s’infectin, tindran la pauta completa. Si d’aquí a us mesos mirem les dades de l’hospital veurem que tots estan vacunats. Es tracta d’un esbiaix estadístic. No hem de comparar els vacunats que hi ha ingressats a l’hospital amb els que no estan vacunats, sinó que hem d’agafar de referència la població general. Llavors és quan els percentatges són clarament diferents.

Fa un símil estadístic amb el percentatge de conductors que moren en accident de trànsit portant el cinturó de seguretat. Abans que fos obligatori, el percentatge era molt baix. Ara, són pràcticament la totalitat.

El doctor Oscar del Río ha reconegut que la cinquena onada els ha agafat amb el pas canviat sobretot pel comportament de la variant delta, que és molt més transmissible i contagiosa, i dificulta les mesures de control pandèmic. Assegura que la vacunació és clau per retornar a un escenari de “normalitat”, per això la majoria dels contagis s’han donat entre la població de menys de 30 anys que no estava convocada –ara sí– i anima a tothom a demanar cita. Assegura que totes les vacunes tenen una bona resposta contra la variant que predomina.

Les quatre vacunes comercialitzades a Catalunya són molt eficaces, però molt [Totes elles contra la variant delta. No es pot atribuir l’increment de contagis a diferències entre vacunes. No es poden comparar entre elles, perquè s’han provat en llocs i moments diferents] Totes elles funcionen contra la variant delta. Hem d’estar tranquils amb això, amb independència de la vacuna que ens haguem posat.

La vacuna contra la Covid, com en la majoria dels virus, no té una cobertura del 100%. També cada organisme hi respon creant una capa immunitària diferent, i això obre la porta a les reinfeccions. Aquest és un fet, com també que les persones que tenen la pauta completa tenen menys capacitat de disseminació.

Encara que el pacient vacunat tingués els mateixos nivells de virus que un no-vacunat, la velocitat amb la qual el nostre organisme el neutralitza és molt més ràpida. Així doncs, probablement, i gràcies a la vacuna, controlaríem el virus i les possibilitats de transmissió serien menors.

En una entrevista a Ràdio Calella TV, el professional sanitari de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, referent en infeccioses, ha abordat dues qüestions que són de plena actualitat. D’una banda, la vacunació en les dones embarassades. S’hi mostra totalment a favor, diu que hi ha estudis que en confirmen l’eficàcia i la seguretat, tant per la dona, com pel fetus i el neonat.

Hem vist que no hi ha hagut cap problema d’eficàcia o seguretat, i això ha portat a les autoritats a fer-ne una recomanació enèrgica. Personalment fa molts mesos que ho diem a les dones embarassades, no hi havia motiu per no fer-ho. És molt important per la dona, el fetus i el nadó.

El doctor del Río explica que per al col·lectiu de dones embarassades s’indica les vacunes de model RNA missatger, és a dir, Pfizer o Moderna. També per una qüestió d’edat.

En relació al debat sobre si s’ha d’administrar o no una tercera dosi, i fer-ne de recordatoris més endavant, diu que encara no hi ha prou evidències ni literatura mèdica que ho justifiqui.

No podem dir que serà necessària perquè no tenim prou evidències que la immunitat generada per infecció o per vacuna, d’aquí a uns mesos la cobertura passi a ser insuficient i necessitem un recordatori. Potser sí. Però això ho veurem amb els estudis que estan en marxa i quan es generi la informació necessària.

En les últimes hores, l’Organització Mundial de la Salut ha demanat que se suspenguin l’administració de la tercera dosi, almenys fins al setembre, per tal que la vacuna arribi també als països més pobres i s’arribi a cobrir al 10% de la població.

Escolta l’entrevista al doctor Oscar del Río, metge de medicina interna i especialista en infeccioses de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva: 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *