Per què proliferen les meduses a la costa catalana?

Velella00000000

És una de les preguntes que es plantejaran durant la jornada de Medi Ambient i Participació que organitza l’Ajuntament de Calella pel pròxim 2 de juny, amb motiu del Dia Mundial de Medi Ambient. Es farà al Far de Calella i s’han obert inscripcions per les limitacions d’aforament de l’espai. La jornada està comissariada pel biòleg marí calellenc Francesc Peters, que avui ha passat pel programa La ciutat.

Preveu un increment de la presència de meduses al litoral calellenc. Ja fa setmanes se n’han observat i va causar sensació les imatges de centenars d’exemplars d’aquest invertebrat, de color blau intens, amuntegats a les platges de la Costa Brava. El biòleg marí calellenc ha aclarit que aquesta és una espècie de l’invertebrat que no comporta perill per als banyistes, a diferència de les popularment conegudes com caravel·les portugueses. Aquestes sí tenen cèl·lules urticants que provoquen picor més o menys intensa en els humans quan hi entren en contacte.

Les dues arriben al bot de l’aigua. Molt més ara que fa temps enrere i per diversos factors, entre els quals el canvi climàtic i la pujada de temperatura de l’aigua de mar. La resta els ha detallat Francesc Peters, que és cap del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències Marines de Catalunya.

Els organismes que més s’alimenten i controlen les meduses són grans peixos tipus tonyina, tortugues o dofins. Hi ha hagut una sobrepesca d’aquests organismes i, per tant, elimines el factor de control per depredació. I en paral·lel hi ha una sobreexplotació dels peixos pelàgics petits que en són els competidors.

Sobre aquesta qüestió en parlarà a la Jornada de Medi Ambient i Participació del 2 de juny un dels millors experts del país, el doctor Josep Maria Gili.

A més de la seva ponència, hi haurà la d’Eva Calvo sobre el Planeta Aigua i les responsabilitats dels humans. Francesc Peters tractarà sobre el funcionament de la Mediterrània i Mercè Montserrat s’encarregarà de traslladar quines són les principals preocupacions o dubtes mediambientals que tenen els ciutadans. L’organització ha fet una crida a través de les xarxes socials.

Volia copsar el pols de la gent i els problemes que veuen respecte el medi ambient i el mar, tenir aquest feedback. Estem aglutinant la informació i la Mercè Montserrat farà una ponència en el marc de la jornada on exposarà aquestes problemàtiques.

I entre elles, avança Peters, el canvi climàtic, la contaminació de l’aigua o la pèrdua de vida del litoral.

Hi ha temes com que la gent observa que hi ha molta menys vida i al litoral català, també aquí a Calella, hi ha menys vida al bot de l’aigua; en un entorn que la gent pot controlar (…) Hi havia molta més vida de bivalves, peixos i fins i tot més grossos que arribaven a bot de l’aigua.

El biòleg marí calellenc ha explicat en una entrevista al programa La ciutat que això és conseqüència directa d’una sobreexplotació de les captures, que alerta estan al límit.

L’accés a la jornada sobre medi ambient és gratuït, però cal inscriure’s prèviament per qüestions de l’aforament de l’espai. La data límit és el 25 de maig i cal enviar un correu electrònic a l’adreça rieravp@calella.cat. Hi haurà activitats per als petits i estands de diverses entitats del territori per donar a conèixer la seva activitat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat