Preservem el Litoral adverteix del perill d’executar el projecte estatal de regeneració de les platges del Maresme

El Ministeri de Transició Ecològica preveu la construcció de 28 espigons entre Malgrat i Montgat, per regenerar les platges danyades pels temporals, un d’ells el vol construir a la Roca Grossa. La plataforma Preservem el Litoral s’ha oposat radicalment aquest projecte que ara començarà a veure com es desenvolupa la primera fase al Baix Maresme. Segons l’entitat el Ministeri presenta un projecte «faraònic» amb mirada d’enginyeria i sense tenir cap visió ambiental. És per això que volen aturar-lo i denuncien que el projecte s’ha fet únicament d’acord amb criteris tècnics, sense tenir en compte la necessitat de preservar l’ecosistema marí i natural.

El Ministeri planteja una inversió de més de 50 milions d’euros per a la construcció de 28 espigons d’uns 150 cm entre Malgrat i Montgat, així com el dragat de més de 5 milions i mig de metres cúbics de sorra. L’informe tècnic estudia la pèrdua de sorra de cada municipi i les possibles actuacions de millora. En aquest sentit, diferencia entre dues fases; l’Alt Maresme i el Baix Maresme. Des de la plataforma Preservem el Litoral consideren aquest projecte faraònic “d’inútil, insostenible i de mantenir les platges a qualsevol preu” sense tenir en compte les conseqüències ambientals. N’ha parlat el seu portaveu al programa La Ciutat, Sergi Galanó.

El Ministeri planteja un projecte amb mirada d’enginyeria sense visió ambiental. Volen una platja contínua al llarg de tota la comarca. Es vol fer de manera prefabricada i no té en compte res més. El litoral de la comarca porta dècades de gestió nefasta, hem solidificat el litoral, quan resulta que és un medi dinàmic, sempre canviant i nosaltres no el deixem.

La primera fase del projecte és la que contempla tot el Baix Maresme des de Mataró fins a Montgat. Allà el projecte està aprovat i en un primer moment va rebre el consens del territori, pel qual en breu, i un cop es tingui el finançament, es començaran a executar les obres.
A l’Alt Maresme, però, el projecte està aturat gràcies a l’oposició del comissionat del Consell Comarcal i del territori. Aquí es contempla crear 2 espigons en forma de L a Sant Pol, a la platja de la Roca Grossa i El Morer, i a la platja de La Murta i un dic de contenció a la platja de Les Barques. Arenys es preveu la construcció d’un espigó de 150 metres a la punta del Canyadell, la construcció d’un dic davant la punta de la Pietat i augmentar el dic de la platja de la Musclera a tocar de Caldes d’Estrac. En el cas de Calella i Pineda el projecte no preveu grans modificacions més enllà d’un control rutinari de l’estat de la sorra.

Des de la plataforma denuncien que el projecte s’ha fet sense el consens de tots els Ajuntaments i sense treballar conjuntament amb el territori, i posen d’exemple el cas de la Roca Grossa. 

Si el projecte s’hagués treballat realment amb el territori propostes com la de la Roca Grossa no estarien ni damunt la taula. Aquest projecte vol que la Roca Grossa quedi absorbida en una platja i és un dels pocs racons que encara tenim naturals al Maresme. Tot i això, segons sembla, el comissionat del Consell Comarcal està d’acord en deixar el projecte de banda fins que no s’executi la primera fase.

Per Preservem el Maresme el que convé és adaptar-se a la dinàmica litoral i no al revés.

De fet, ja són diversos ajuntaments de la comarca els que han demanat la suspensió o moratòria. És el cas de Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Sant Pol, Tordera i Malgrat de Mar, que han demanat la retirada del projecte per l’impacte mediambiental que suposarà.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *