Primer dia de selectivitat pels 117 alumnes calellencs

117 alumnes calellencs han començat avui les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) a l’Institut Lluís Companys, de Tordera. Són 30 estudiants de l’Institut Bisbe Sivilla, 30 de l’Escola Pia i 54 del Freta. Enguany, les proves tornen al format prepandèmic de tres dies, amb menys seus i els alumnes no estaran obligats a portar la mascareta. Aquest dimarts, s’han fet els exàmens de les matèries comunes, començant per Llengua Castellana i Literatura.

Unes PAU de plena normalitat. Després de dos anys fent-les inusualment a l’Institut Bisbe Sivilla, enguany els alumnes calellencs s’han hagut de desplaçar per primera vegada fins a l’institut Lluís Companys de Tordera, el que ha obligat alguns centres com l’Escola Pia o el Bisbe a posar autocars durant els tres dies d’examen per facilitar el desplaçament dels alumnes.

Les PAU també mantenen el format dels últims anys, amb cinc exàmens de l’anomenada fase general, que són els que puntuen sobre 10. A banda, hi haurà una fase específica, que és voluntària, i que permet als alumnes obtenir fins a quatre punts extres per millorar la nota de cara a poder entrar a la carrera que volen.
Avui els alumnes s’han examinat de llengua castellana i literatura i llengua estrangera. A la tarda, hi ha les específiques d’anàlisi musical, cultural audiovisual, electrotècnia, física i geografia.

Demà al matí serà el torn de la llengua catalana i literatura, de ciències de la terra i medi ambient, fonaments de les arts, grec i les matemàtiques aplicades a les ciències socials. A la tarda els alumnes s’examinaran de disseny, economia de l’empresa, literatura catalana, química i tecnologia industrial.

El darrer dia de les proves arribarà amb l’examen d’història, dibuix artístic, llatí, matemàtiques, biologia, dibuix tècnic, història de l’art, història de la filosofia i literatura castellana.

De moment, la primera jornada ja ha deixat fets anecdòtics com l’aparició de l’epanadiplosi i l’anadiplosi, dues de les protagonistes de la primera prova i que han portat més d’un mal de cap. Un altre dels termes apareguts a les PAU de castellà ha estat “adverbio de foco”, conegut en català com a adverbi focal. Aquest tipus d’adverbi té la funció de destacar la paraula a la qual fa referència.

Canvis en la convocatòria per la llengua

La Generalitat ha hagut de tornar a canviar la gestió de les proves i la llengua. Enguany, els joves trien de forma anònima en quina llengua volen fer els exàmens: català, castellà o aranès. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va obligar l’any passat el govern català a facilitar els enunciats dels exàmens en català, castellà i aranès. Es fa mitjançant un formulari anònim que s’ha repartit als alumnes en el primer examen. És un paper que s’autocopia. D’aquesta manera, el professor s’endú una còpia amb la preferència lingüística anònima de cada estudiant i podrà repartir al llarg dels tres dies els exàmens a cadascú en la llengua escollida.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *