Psicòlegs infantils demanen flexibilitzar el confinament dels nens i nenes

La pandèmia de la COVID-19 ha tancat a més d’un milió de nens i nenes de Catalunya a casa. Dies complicats pels menuts on els ha sacsejat pràcticament en tot: en els hàbits, les rutines, les ocupacions diàries, en les relacions amb els altres, en els valors o en les emocions. De fet ja hi ha moltes veus que estan posant sobre la taula si el tancament total i absolut a casa de les criatures és la millor opció individual i social. I es pregunten com pot afectar-los emocionalment. L’alcaldessa de Barcelona o per exemple el Síndic de Greuges, són dues veus que han demanat valorar les necessitats dels petits de sortir de casa si l’emergència s’allarga. I segons sembla, ara, el govern espanyol estudia fer més flexible el confinament dels nens i les nenes si milloren les condicions.

Com passa en la majoria d‘altres països europeus, els nens poden sortir de casa una estona cada dia, acompanyats d’un dels seus progenitors, això sí, mantenint el distanciament social. Una mesura reclamada per moltes famílies i també pels experts. El psicòleg infantil Xavier Costa, recalca que els nens haurien de sortir a l’aire lliure com a mínim una hora.

La OMS està determinant que els nens puguin sortir una hora al dia. Països com França, Suïssa, Bèlgica o Suècia, deixen sortir als nens fora, acompanyats d’un adult. Hem de pensar que el seu moment de joc espontani, no només és el seu moment d’evadir-se una mica, sinó, que també de socialitzar-se i expressar lliurement les seves emocions…i negar-los aquest moment a través d’un confinament és molt complicat per a ells.

Una mesura però que manté al govern i als experts en un mar de dubtes, sobre com s’hauria de portar a la pràctica sense que tingués un impacte negatiu en l’evolució de la pandèmia. El psicòleg Costa, exposa que s’hauria de fer manera molt regularitzada i no s’hauria d’abusar d’aquesta excepcionalitat.

S’hauria d’obrir però amb una regulació. Aquesta regulació hauria d’estar vigilada i no abusar de l’excepció. Llavors s’ha de regular i fer ben fet, és un esforç però podem treure moltes coses positives en tornar a obrir els parcs per exemple. Seria el millor per aquest col·lectiu que són els nens, tan vulnerable al confinament.

I és cert que els nens són més feliços aquests dies perquè passen més hores amb la família? Doncs bé, els experts neguen aquesta afirmació, i asseguren que els nens poden ser més infeliços per manca de socialització.

També es pot donar una falsa intenció de felicitat en el moment en el qual es crea una dependència de l’adult. Que un nen pugui gaudir més de la seva família, això no vol dir que sigui realment feliç.

Segons els experts per disminuir els efectes negatius del confinament dels nens cal:

  • Implementar unes rutines diàries.
  • Respectar el temps i l’espai dels nens.
  • Comunicar-se molt bé amb ells.
  • Ser més flexibles amb les normes familiars.
  • Deixar-los decidir en la mesura del possible perquè se sentin autònoms.
Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *