Quan es recuperarà el perfil de la Platja de Garbí afectada pel Nelson?

Roques fins ara submergides per l’aigua de mar han quedat al descobert – i per a sorpresa de moltes i molts – després de la borrasca Nelson de finals del mes de març. No ha sigut l’única afectació causada pel fort onatge de la garbinada sobre la platja de Calella, encara que aquest tram de platja és el que n’ha patit les pitjors conseqüències amb una pèrdua molt notable de sorra fins al punt que l’ha aprimat tant que l’aigua s’ha quedat a escassos 20 metres del camí asfaltat per a vianants i bicicletes. Allà, l’escala que permet accedir al mirador de Lluís Companys ha quedat pràcticament descalçada. L’episodi ha acabat dibuixant un nou perfil de platja i ens preguntem: “Quan i com es recuperarà?”. Ho hem traslladat a Jordi Pagès, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), centre de recerca del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Fa uns dies, el nedador d’aigües obertes calellenc, James Manresa, compartia un vídeo a xarxes socials que feia evident el canvi de perfil de la platja de Calella arran del temporal de finals del mes de març. Feia l’experiment de resseguir-ne el bot de l’aigua en l’estat actual i comparar-lo amb les imatges aèries – anteriors – que ofereix Google Earth.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JAMES MANRESA (@jamesmanresa)

La borrasca Nelson de finals del mes de març va afectar de forma desigual el litoral català. Va coincidir el temporal de mar amb ratxes fortes de vent, d’entre 50 i 70 quilòmetres hores, de component sud. Això va alterar la dinàmica normal de les corrents marines que hi ha a la costa, i d’aquí que hagi tingut conseqüències fins ara poc vistes.

Com en el cas de Calella, la important pèrdua de sorra al tram de Garbí, que ha acabat dibuixant un perfil inèdit, fent aflorar roques de les que poques persones en tenien constància.

Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Jordi Pagès, investigador del CEAB, ho ha explicat en declaracions a Ràdio Calella TV.

El vent de Garbí és molt habitual, però no tant que es produeixi amb tanta força i provoqui onades tan grans i tan enèrgiques. Normalment passa amb les llevantades. És un vent amb una orientació diferent i per això afecta a zones a les que no hi estem acostumats. Les onades erosionen els punts allà on arriben amb més força i dipositen sorra allà on es frenen. Tal com està col·locada la platja de Calella, s’ha menjat la zona de Garbí.

La sorra que s’ha perdut a la Platja de Garbí s’ha transportat a un altre punt del litoral, que es considera forçat respecte les corrents marines pròpies. L’investigador del CEAB recalca que l’ecosistema tendeix a recuperar sempre l’estat originari, i això es produirà de forma natural o bé accelerada per l’aparició de nous temporals  provocats per vents de llevant.

Aquesta sorra s’ha mogut cap a una altra banda i d’aquí a un temps, quan hi hagi un altre temporal, tornarà a lloc. Les platges són un ecosistema molt dinàmic, dels més variables que tenim aquí, i als humans ens costa d’entendre per la nostra manera de fer. Ara hi tenim infraestructures, la via del tren a prop… L’impacte és més gran, però això ja passava abans.

Jordi Pagès insisteix que les platges són ecosistemes dinàmics, que tenen períodes de creixement i altres moments en què s’aprimen, com un io-io. Preguntat pel temps que passa fins que es culmina aquest procés, en el cas de la Platja de Garbí es remet a uns estudis recents sobre la Platja de Fanals de Lloret de Mar, on s’hi ha produït un fenomen similar. Parla d’un termini màxim de 2 anys perquè torni a ser “com abans”.

El que hem vist amb les fotos històriques de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya és que en un o dos anys es recupera l’equilibri i la platja torna a tenir la mateixa amplada.

L’Ajuntament de Calella descarta fer aportacions de sorra per regenerar el tram de la Platja de Garbí, una actuació que sí han requerit altres localitats maresmenques que van resultar molt més afectades per l’últim temporal. Fonts municipals han explicat a Ràdio Calella TV que des del Servei Meteorològic del Maresme es preveuen nous episodis marítims que contribuiran, en breu, a recuperar l’amplada de platja. En aquest punt, el més afectat pel Nelson, és on es munta la logística i les grades de l’arribada del triatló IRONMAN.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *