Qui és l’Home dels Nassos i per què només se’l pot veure un cop l’any?

Calella és de les poques poblacions catalanes on es conserva la tradició de sortir a rebre l’Home dels Nassos cada 31 de desembre. Es passeja pels carrers principals pujat en una carrossa, des d’on saluda a grans i petits i reparteix nassos de plàstic, el seu tret físic més característic. Enguany serà aquest diumenge, i farà el recorregut al migdia, en comptes de la nit, com anteriorment. Sortirà de la Plaça Pompeu Fabra i passarà per Turisme, la Riera Capaspre, el carrer Riera fins a la Plaça de l’Ajuntament. D’allà enfilarà el carrer Bisbe Sivilla fins la Plaça de l’Església. Creuarà tot el carrer comercial fins Cervantes, per llavors girar cap a la Plaça Catalunya, on acabarà el recorregut.

La cercavila de l’Home dels Nassos és una tradició recuperada per l’enyorat Jaume Pruna, qui va ser president del Grup Pa, Vi i Moltó. Explicava a Ràdio Calella TV que es va animar a importar-la després d’haver llegit un article a La Vanguardia.

L’envolta el misteri de veure’l només un cop l’any, cada 31 de desembre. Se’l descriu com “L’home que té tants nassos com dies li queden a l’any”, i això fa ballar el cap als petits que volen resoldre l’enigma.

És un personatge mitològic i estrafolari d’aparença, amb un nas sobredimensionat. Segons el folklorista català Joan Amades, representa l’esperit de la vegetació. Es creia que era una degeneració d’un personatge mític que simbolitzava l’any i que sovint era representat per l’arbre dels nassos; una espècie d’arbre molt estrany que es creia que era la llar de l’esperit de la vegetació. Amades afegia que a la Catalunya del Nord es deia que l’Home dels nassos vivia dins la soca d’un arbre i que el darrer dia de l’any eixia del seu amagatall i es vestia amb fulles de quatre colors diferents i d’una dotzena d’arbres.

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *