Quin profit en traurem de les pluges dels últims 15 dies?

“Està plovent bé” és una de les frases que més s’han repetit en les últimes setmanes, en què hi ha hagut un canvi de temps i han arribat les esperades pluges després d’un llarg període de mesos eixuts que han agreujat la sequera per la que travessa el país i que ha comportat la declaració d’emergència, amb les corresponents restriccions. La notícia és que ha caigut aigua del cel, però no en les quantitats que serien necessàries per revertir la situació. El responsable del Servei Meteorològic de Catalunya, Quim Serra, ha aportat dades de les precipitacions que hi ha hagut a primera línia de mar i ha posat de relleu el fet que n’hi hagi hagut a l’interior, allà on toca per omplir els embassaments i nodrir el sistema a partir del qual ens arriba l’aigua d’aixeta. Amb tot, no s’entreveu un futur massa alentador, sobretot pel comportament de la tardor meteorològica, que ve essent molt eixuta i és quan justament hauria de ploure més.

Tot el que ha plogut des de principis d’any a Calella, fins aquest primer cap de setmana de març, supera per poc la meitat del que seria l’ideal per l’època de l’any. Hem entrat en la primavera meteorològica, la segona estació més important quant a volum de precipitacions. Els registres no són gaire alentadors, si bé han significat un canvi de la tendència que s’arrossegava en els últims mesos i setmanes.

Segons les dades de l’estació de Calella que gestiona el Servei Meoteorològic del Maresme, aquí han caigut uns 54 litres per metre quadrat. El normal seria arribar als 90. Quim Serra n’és el responsable.

Estem molt per sota del que tocaria i si això hi afegim que des del Glòria vivim en una sequera permanent, la situació és molt preocupant. Malgrat que hi ha la sensació que hi ha cert moviment meteorològic, que és cert, no és la monotonia dels últims mesos.

Per tant, res d’extraordinari en les pluges de les últimes setmanes. L’episodi encara es podria allargar uns dies més, fins el cap de setmana. Dissabte podria produir-se l’última tongada d’inestabilitat aquí al Maresme.

Font: Meteomar

Quim Serra sí apunta com a significatiu l’aigua que ha caigut a l’interior del país perquè això sí ajudarà a omplir els embassaments que és d’on surten les reserves que s’acaben distribuint arreu del país. I també les nevades al Pirineu oriental, que són le primeres del 2024 i que s’han fet esperar fins aquest mes de març.

Aquest és un fet més que denota la situació complicada i complexa que tenim al país, i no sabem cap a on anirà. Ens temem que molt a pijtor. És molt important aquesta pluja i neu a les conques interiors, allà on l’aigua acabarà controlada i embassada i servirà per abastir els consums domèstics. Que plogui aquí a la costa, va bé però per netejar els boscos i el carrer, i que renovi l’aire.

De cara als pròxims mesos? Alguns models meteorològics apunten que tindrem moviment pels mesos d’abril i maig, quan es repetirien les precipitacions. Però es tracta de projeccions sense la certesa que es compliran al 100%. Si passa, es repetiria la situació que es va produir el 2023, amb un maig de pluges balsàmiques dins d’un any extremadament sec, que encara cueja.

Tant de bo perquè ja firmaríem tenir un maig com el de l’any passat, quan vam tenir molta aigua, va ploure més del que acostuma a caure, no molt. Però només va ser aquest maig. La resta de mesos van ser més eixuts del normal.

Pel responsable del Servei Meteorològic del Maresme, la clau serà el comportament dels mesos de tardor, que és l’estació que més hauria d’aportar quant a pluviometria i que està punxant en els últims anys. La tendència és que l’estiu s’allargui per darrera quant a temperatures i sequedat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *