Quins són els elements bàsics que ha de tenir una platja per a gossos?

Model de platja a Barcelona.
Model de platja a Barcelona.

El debat sobre els gossos a la platja està completament obert, ja que per a uns és un reclam i altres consideren que aquests animals poden generar problemes i embrutar les platges. De fet, la llei estatal prohibeix la presència de mascotes al litoral, però cada ajuntament pot regular, a partir d’ordenances, si autoritza el bany als gossos. Hi ha dos grans models de platja per a gossos; les tolerants, les que permeten l’accés sense restriccions (més enllà que tots els animals estiguin vacunats i censats) i les restrictives (les que permeten l’accés amb restriccions d’horaris i de races). A Calella, des del grup promotor de la consulta sobre la platja de gossos, han apuntat com podria ser aquest nou espai si s’aconsegueixen els suports i guanya el sí.

La normativa vigent només diu que són espais que han d’estar degudament delimitats i comptar amb instal·lacions exclusives pels animals, com dutxes i una font amb aigua potable. També cal respectar les normes de convivència i els gossos considerats com raça perillosa cal que vagin lligats en tot moment i amb morrió, tant dins com fora de l’aigua. Pel que fa a les dimensions i aforament de l’espai, des del grup promotor de la consulta, Xavi Nogués, apunta que tot dependrà de la pregunta que es faci per modificar l’ordenança municipal de convivència.

La pregunta que es fa justament en aquesta consulta és per canviar les ordenances que defineixin justament tot això, espai, aforament… Clar tot dependrà dels metres que s’hi destinin i de moltes coses. La normativa és ben clara, només diu que ha d’estat delimitada, no tancada, perquè els gossos només puguin utilitzar sorra i aigua d’aquella zona sense molestar a ningú del voltant.

Anna Giménez, també membre del grup promotor, ha recordat que als amos hauran de ser igual de responsables com quan passegen pel carrer amb les seves mascotes.

La responsabilitat és dels propietaris dels gossos. Tal com fan al carrer de posar aigua quan fan pipí o recullen els excrements, hauran de tenir el mateix comportament en aquest espai.

Per poder fer realitat aquesta platja de gossos, cal convocar lya consulta perquè la ciutadania decideixi si la vol o no. Per poder-la convocat el grup promotor ha estat aquests dies recollint signatures. Tenen de marge fins dilluns 24 i l’objectiu són les 1.560, de moment ja les han superat i esperen, amb aquestes darreres hores, recollir encara més suports.

Des del principi sabíem que les 1.560 signatures no serien suficients perquè a l’hora de validar-les hi hauria errors; com gent que no ha completat totes les dades; gent que s’ha oblidat de signar; persones de Ripoll, Barcelona, Pineda que han signat. I nosaltres hem fet una primera crida, deixant només els suports de calellencs i tenim vora unes 1.612.

Nogués ha afirmat que esperen superar la xifra de 1.612 avals amb la festa que han organitzat per aquest diumenge i les signatures que encara estan recollint des del grup municipal d’Esquerra Republicana.
La consulta sobre la platja de gossos no serà vinculant, tot i que el govern municipal ja ha manifestat la seva voluntat de donar compliment al resultat.

Recupera l’entrevista al programa La Ciutat: 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat