Rebutgen declarar el jaciment del Roser com a BCIN

La Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya ha desestimat declarar el jaciment del Roser com a Bé Cultural d’Interès Nacional. La petició anava de mans de la CUP i Catalunya en Comú, a instàncies dels partits a la ciutat, amb l’ànim de fer una revisió profunda del projecte i que això pugues motivar l’aturada les obres de construcció de l’Aldi. Amb els vots en contra d’Esquerra, Junts, PSC, Ciutadans i Vox la Proposta de Resolució Parlamentària no va prosperar i el Roser no passarà a ser BCIN, i es queda amb la de BCIL. Des de Calella en Comú i la CUP han lamentat aquest rebuig i asseguren que la proposta només buscava fer palès el valor patrimonial que hi ha a la ciutat.

Les encarregades de presentar la proposta van ser les diputades Dolors Sabater (CUP) i Jessica Gonzàlez (CeC). Durant la comissió també es va votar, a instàncies dels dos partits, una resolució on es demanava una millora de la Llei Catalana de patrimoni cultural. Aquest punt sí que va prosperar amb els vots a favors d’Esquerra, Junts, En Comú Podem, Cup, l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra de Vox.

Des de Calella en Comú, Sebastian Tejada, ha lamentat la desestimació i ha assegurat que aquest fet suposa la pèrdua d’una oportunitat per arribar a un consens supramunicipal per protegir i fer valdre el patrimoni arqueològic de Calella. Malgrat tot, Tejada sí que ha celebrat que la proposta per millorar la Llei Catalana de patrimoni cultura sí que hagi prosperat.

Oportunitat perduda per trobar un consens adequat per tractar un jaciment que té un valor excepcional. (…) Al final jo crec que han primat mirades i perspectives poc ambicioses en l’àmbit de la protecció cultural, i més arrelades a la protecció dels interessos privats. (…) Això si, ens donem moderadament satisfets amb l’aprovació del segon punt.

Per la seva part, la CUP denúncia que la situació actual deixa les restes desprotegides. Insisteixen en el fet que ha primat els interessos privats per sobre el valor patrimonial i que les parts del jaciment sobre les que s’està edificant, no estan sent preservades ni protegides. Lourdes Rosselló, de l’assemblea local, reitera que es tracta d’un error deixar la gestió del jaciment del Roser en mans dels representants polítics locals.

Entenem que la protecció de BCIL no és suficient per preservar i passar a les futures generacions el jaciment del Roser. La gestió queda altre cop en mans locals, ha mostrat una manca de sensibilitat i deixa molt a desitjar… En aquest sentit nosaltres hem intentat que això passes a l’òrgan que ha de gestionar això que és la Generalitat de Catalunya.

Des de l’agrupació local de la CUP, també s’ha assenyalat com a un fet del tot incongruent que es voti a favor d’una llei de millora del patrimoni català i es negui una millor cobertura i protecció al patrimoni arqueològic calellenc.

La denegació de la protecció de BCIN no va ser una sorpresa i és que des d‘Esquerra i Junts ja s’havien pronunciat setmanes abans en contra. De fet, el diputat Francesc Ten (Junts) defensava a Ràdio Calella TV a principis de novembre que no veien necessària la declaració de BCIN, perquè el jaciment del Roser ja té la protecció que li pertoca.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *