Retiren un niu de vespa asiàtica del complex esportiu Can Xaubet

És l’últim que s’ha detectat a l’Alt Maresme, després dels de Santa Susanna i Tordera. Aquesta espècia invasora d’insecte procedent del continent asiàtic està en plena expansió a la península i suposa un risc important per al sector de l’apicultura perquè s’alimenta d’abelles de la mel. En el cas de les persones, i segons ha explicat el biòleg Pere Alzina en una entrevista a l’Info Migdia, per l’únic que s’ha de patir és per la reacció a la seva picada: dolor, irritació i inflamació més o menys important. Això si no s’és al·lèrgic al seu verí. En cas de xoc anafilàctic extrem, la persona pot fins i tot arribar a morir. És el que li ha passat a un veí de Lugo, de 79 anys.

Missatge de tranquil·litat sobre la proliferació d’exemplars de vespa asiàtica a la comarca. Pere Alzina ha confirmat que la seva presència no suposa un perill per a les persones, més enllà de patir-ne la picada.

Respecte la salut humana ens hem de preocupar ben poc perquè la seva picada és similar a la vespa europea. Et piquen perquè t’acostes al niu o et poses molt nerviós. No és com un mosquit que et pica per xuclar-te la sant, perquè forma part de la seva dieta; sinó que és un mecanisme dissuasiu per foragitar enemics.

Alzina ha explicat perquè els procediments per retirar els nius s’han de fer de nit.

És d’activitat diürna i per tant si es fa durant el dia pots eliminar el rusc tenint bona part de la colònia fora, campant i volant. Sembla més apropiat de nit perquè tota la població està a dins concentrada.

La vespa velutina, coneguda com a vespa asiàtica per la seva procedència, va aparèixer per primer cop a Catalunya l’any 2013. S’identifica per la seva grandària i per tenir tan sols una banda groga a l’abdomen, a diferència de les altres espècies que en tenen més. És depredadora de l’abella de la mel, és capaç de capturar-ne de 25 a 50 al dia; i això sí que alarma a l’activitat apícola, amb poc pes aquí a la comarca del Maresme.

El problema és l’efecte sobre els ruscos d’abelles productores de mel. Les mata. És més gran que elles, les captura i a diferència del que molta gent pensa, no les mata per menjar-se-les sinó per alimentar les larves de la seva espècie.

El biòleg maresmenc ha explicat que la presència d’abelles es fa notar més durant l’estiu perquè tant els insectes com les persones tenen més activitat a l’aire lliure durant aquesta època.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista al biòleg Pere Alzina.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *