Salut avança un mes i mig el Pla per onada de calor

L’escalada de temperatures a l’interior i a Ponent ha portat al Departament de Salut a prendre la decisió d’avançar al 15 de maig l’activació de la fase 1 del pla per prevenir els efectes de l’onada de calor. Això és un mes i mig abans de l’habitual. De moment no hi ha restriccions, només recomanacions com evitar les hores centrals del dia o hidratar-se. El conseller Manel Balcells garantia ahir en roda de premsa que el sistema sanitari està preparat per a “un estiu complicat”.

Un mes i mig abans de l’habitual, el sistema sanitari català tindrà activat el pla de mesures de prevenció i actuació davant els efectes de les altes temperatures, que s’allargarà fins més enllà del 30 de setembre.

El conseller de Salut, Manel Balcells, reconeixia ahir en roda de premsa que l’augment que ja s’ha començat a notar aquesta setmana “els agafa una mica per sorpresa”, però garanteix la capacitat de resposta. Es farà un seguiment especial de les persones més vulnerables des de l’atenció primària i des de les residències.

No esperem que desbordi el sistema de salut, no és una epidèmia, sinó que la calor extrema descompensa a persones fràgils i vulnerables, i aquest factor és el que hem de prevenir i estar-hi a sobre. Però el sistema està capacitat per absorbir la sobrecàrrega assistencial que es pugui produir sobretot a l’estiu.

Salut farà seguiment de la situació meteorològica per tal d’activar les següents fases d’alerta en cas que sigui necessari.

Les recomanacions per evitar els efectes de les altes temperatures passen per evitar les hores centrals del dia o hidratar-se, sobretot la gent gran, les persones amb malalties cròniques, els nadors o treballadors exposats a ambients calorosos.

Consells d’autoprotecció:
✅ Durant les hores de sol, tancar persianes i finestres on toca el sol
✅ Obrir les finestres a la nit per refrescar la casa
✅ Passar més estona a les habitacions més fresques de la casa
✅ Fer servir sistemes de climatització, com ventiladors o aire condicionat i, si no és possible, passar almenys dues hores del dia en un lloc públic climatitzat
✅ Refrescar-se sovint amb la dutxa o amb tovalloles mullades
✅ Evitar el carrer durant les hores del migdia i també les activitats més intenses
✅ Al carrer evitar el sol directe i fer servir gorres o barrets i roba lleugera i ampla
✅ Portar aigua sempre a sobre i beure’n sovint
✅ Evitar els trajectes en cotxe durant les hores de més sol
✅ Evitar les begudes alcohòliques i els menjars molt calents o molt calòrics
✅ Visitar la gent malalta o gran que viu sola almenys un cop al dia

Les onades de calor es produeixen amb un augment brusc i perllongat dels termòmetres per sobre de la mitjana habitual a la zona. El 2022 va ser el segon any més càlid registrat a Europa, amb gairebé més d’un grau de mitjana de diferència. A la península, els dies d’estiu han passat de ser 90 a 145. És a dir, que hi ha dos mesos més de dies càlids l’any.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *