Sant Llorenç no plora

El fenòmen de les Llàgrimes de Sant Llorenç captat per la NASA

L’Agrupació d’Astronomia de Calella, que esperava una nit plena de perseids, farà una trobada de germanor per gaudir d’una nit en què la lluna no deixarà veure tantes llàgrimes.

Les llàgrimes de Sant Llorenç tenen aquest nom perquè s’explica que van ajusticiar aquest màrtir un 10 d’agost. D’aquí s’associen els plors mentre el cremaven amb el fet que aquella nit es van veure meteors en el cel. Aquest any serà més difícil poder veure com plora diu Joan Palau del Grup d’Astronomia.

Hi ha un parell de factors que no deixen que sigui una nit especial. Un d’ells és que hi haurà molta lluna. Les nits dels 12 al 14 la lluna es trobarà a més del 90% i per tant serà dificultós veure les llàgrimes de Sant Llorenç. Enguany, hauríem d’esperar que marxes la lluna, al voltant de les 3.30 o 4 h, per començar a veure els meteors. Qui ho vulgui fer haurà de marxar a un lloc fosc i començar a observar a partir d’aquella hora, pensem que a les 5h comença a clarejar, hi tindrà poc temps. L’altre factor és que no hi hagi núvols.

El millor dia és la nit del 12 al 13 d’agost. Però les probabilitats d’aquests dies per veure les perseids són inferiors a les d’altres anys. Per exemple, si anem a veure les llàgrimes de Sant Llorenç avui en podem veure unes 35 per hora, en un moment àlgid. Perquè es produís això, hauríem d’esperar que marxes la lluna i a partir de les 02.15 h estar a un lloc ben fosc. En canvi, l’endemà són 40 perseids, la nit de l’11 es poden veure unes 70 llàgrimes i la del 12 d’agost a 110 perseids per hora. Més enllà es redueixen fins a 50.

El Grup d’Astronomia que any rere any prepara una activitat per viure aquest moment tan esperat, enguany han desestimat fer-ho a causa de les condicions. D’altra banda, el dia 16 d’agost tenen preparat anar a una plantada de telescopis que es farà a Tordera per observar Júpiter i Saturn.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *