Sant Pol no tindrà dutxes ni rentapeus a les platges per estalviar aigua

Aquest estiu, cap de les platges de Sant Pol de Mar tindrà servei de dutxes i rentapeus. El consistori ha pres la decisió de no instal·lar-los per la situació de sequera extrema que viu el país, tot considerant que són punts on es perden molts litres d’aigua. De fet, el setembre passat, a les acaballes de la temporada, ja es van retirar els sortidors d’aigua del litoral com a mesura d’estalvi quan es va declarar l’alerta per estrés hídric. L’alcalde, Albert Zanca, reconeix que van rebre algunes queixes – sobretot dels visitants – però afirma que es mantindran ferms, pensant en els pròxims mesos si no plou com convindria. “Potser a l’estiu ens falta aigua de boca”, ha lamentat. En declaracions a Ràdio Calella TV, Zanca ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania perquè prengui consciència i també en faci un ús responsable.

Fora de la que hi ha a mar, l’aigua no correrà per cap de les nou platges que hi ha a Sant Pol de Mar. La majoria s’equipaven de dutxes i rentapeus coincidint amb l’arribada del bon temps per tal d’oferir un servei de qualitat als banyistes que aprecien la diversitat i bellesa del lItoral del poble altmaresmenc. L’any passat, els sortidors ja es van retirar de forma precipitada, el mes de setembre, quan l’ACA va declarar l’alerta per sequera. Ara, quan Catalunya viu un dels episodis més extrems que es recorden, el consistori ha pres la decisió abans que les platges s’omplin.

L’alcalde Albert Zanca reconeix que no ha estat una decisió fàcil però sí presa a consciència. Explica que les dutxes i rentapeus són punts on es fa malbaratament d’aigua i que és responsabilitat de l’administració prendre aquest tipus de mesures d’estalvi.

No té cap tipus de sentit mantenir dutxes i rentapeus, on es malbarata aigua, quan ens trobem en una situació tan extremadament complicada i potser a l’estiu ens falti aigua de boca. No té cap sentit perdre litres i litres i litres d’aigua per treure’ns la sal i la sorra quan sortim de la platja. Ens ha costat prendre la decisió perquè som municipi turístic, però som conscients de la situació i ens mantindrem ferms.

Ni a Les Escaletes ni a Les Barques, però tampoc a la platja de La Murtra i El Morer, o la cala que connecta Sant Pol amb Calella, aquestes últimes més freqüentades per visitants de l’àrea metropolitana i rodalies que hi van a estendre la tovallola. S’entén que podran ser els més contrariats per la mesura, com ja es va comprovar a finals d’estiu passat.

Vam tenir alguna queixa, però la gent va prenent consciència. Això sí, sempre hi ha algú que posarà per davant el seu propi benestar que les necessitats col·lectives.

Aquesta mesura d’estalvi s’afegeix a les que ja s’estan aplicant a Sant Pol de Mar en l’àmbit públic, i que passen per utilitzar aigua de la xarxa freàtica per regar les zones enjardinades – a primera hora del matí – i per omplir les cisternes dels vehicles que fan la neteja viària.

Igualment important, assenyala Zanca, que la ciutadania prengui consciència i també incorpori hàbits d’estalvi a dins de casa.

Tancar aixeta a la dutxa i per a la neteja de les dents, ser el màxim d’eficients quan es posen rentadores i rentaplats. Hem de conscienciar a la gent que l’aigua és or i que s’ha d’estalviar al màxim.

L’alcalde de Sant Pol de Mar ha explicat que s’ha requerit a l’empresa concessionària del servei d’abastament d’aigua potable que revisi i repari les canonades de la xarxa municipal per evitar fuites d’aigua. Informacions periodístiques assenyalen que gairebé el 21% de l’aigua potable es perd pel camí per deficiències en el sistema de subministrament.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *