S’anuncia una primavera complicada pels al·lèrgics al pol·len de les plantes

AL·LÈRGIES2

Sempre temen l’arribada del bon temps perquè és l’època en què les plantes es reprodueixen a través de la pol·linització. Les persones al·lèrgiques que pateixen problemes a les víes respiratòries han de saber que aquesta primavera serà més complicada per culpa d’una tardor i un hivern sec i amb poc fred. L’alerta la donaven a principis de setmana els responsables d’institucions científiques del país, que fins i tot recomanaven als al·lèrgics encomanar-se a la Mare de Déu dels impossibles. Des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’àrea de Neumologia coincideix amb la previsió i, sense caure en l’alarmisme, demana als pacients que prenguin totes les precaucions possibles.

Que són limitades perquè a les ciutats hi ha cada cop més zones enjardinades, i més exemplars d’arbres i vegetació que hi hagi un ambient carregat de pol·len. Sobretot provinent de les gramínies i el plàtan de jardí. No cal anar molt lluny per trobar-ne una població abundant a Calella: el Passeig de Manuel Puigvert.

N’ha parlat a l’Info Migdia la neumòloga de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Núria Bruguera. “La mesura bàsica és evitar els al·lergens però resulta complicat perquè no depèn únicament que tinguis un jardí amb un arbre que pot provocar al·lèrgia, sinó que al carrer n’està ple”, ha assenyalat.

Els símptomes de les al·lèrgies al pol·len deriven, en la majoria dels casos, en la inflamació dels conductes respiratoris. “Són les que tenen una simptomatologia més molesta, sobretot per la ritinis, que és el més freqüent. Quan les defenses entren en contacte amb un al·lergen s’activen i les ataquen amb l’alliberació d’estamina que és el que provoca les inflamacions”, ha explicat.

La neumòloga de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva descriu tres graus d’afectació per al·lèrgies: persones que són sensibles als al·lergens però que sovint ni es diagnostiquen; pacients que requereixen de tractament antiestamínic, que els permet controlar els símptomes; i un pacients amb quadres asmàtics als quals se’ls prestiuen broncodil·latadors per recuperar la capacitat pulmonar normal. Poden, a més, combinar-se amb cortisona.

A Catalunya es calcula que hi ha un milió i mig de persones amb al·lèrgies respiratòries diagnosticades.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a la neumòloga de la CSMS, Núria Bruguera.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat