Classes de ioga gratuïtes per a gestants

Les classes es fan a l’aula de Dones de Calella, a la Fàbrica Llobet-Guri

Des de principis d’any, una cinquantena de dones han accedit al servei que ofereix la Corporació de Salut del Maresme i la Selva per contribuir en el benestar físic i emocional de les gestants. Són classes de ioga gratuïtes, que es realitzen un cop per setmana a l’espai de l’Associació Dones de Calella, a la Fàbrica Llobet-Guri, gràcies també a la col·laboració de l’Ajuntament de Calella. L’activitat s’ofereix a l’inici del tercer trimestre d’embaràs a totes les persones usuàries de les consultes d’atenció a la salut sexual i reproductiva de l’ens sanitari, que abraça l’àmbit territorial comprès entre Canet de Mar i Tossa. És una iniciativa que té com a principal objectiu oferir un acompanyament més global a totes les dones durant el procés prenatal i després de donar a llum, i que s’emmarca en el desplegament de l’estratègia de l’atenció al part respectat.

Les classes es realitzen cada dilluns al matí. Es fa una primera sessió per a les embarassades i després és el torn de les mares en postpart. Una de les assistents al servei, Olga Martín, ha volgut compartir la seva experiència, que diu ha resultat del tot positiva.

Vaig fer un part natural a l’hospital de Calella i vaig utilitzar moltes posicions que es practiquen a ioga. Però també em va servir per concentrar-me en mi mateixa o la respiració.

Des que es va posar en marxa el gener del 2023 i fins a finals de setembre, han estat 49 dones les que s’hi han sumat i s’han realitzat 29 classes. De l’activitat se n’informa a les consultes d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de la Corporació, des d’on es fa el control gestacional. El ioga està adreçat a totes les dones que inicien els cursos de preparació al part durant el tercer trimestre d’embaràs (a partir de la setmana 27 o 28) i a les que ja han parit i es troben en el postpart immediat.

Elisenda Garsaball, llevadora i instructora de ioga, comenta els beneficis que les gestants obtenen de la pràctica del ioga, que permet treballar aspectes com la flexibilitat i la força, però també la respiració i la concentració.

En el moment del part, el ioga t’ajuda amb les respiracions o tenir un referent, perquè algunes usuàries comenten que durant el procés tenen flashbacks amb la classe, el to de veu que utilitzem, o la confiança en una mateixa. Crec que està facilitant molt a què les dones puguin tenir un part natural sense anestèsia, cosa que treballem molt durant les sessions.

Per facilitar el seguiment de les classes, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha preparat un material gràfic per entregar a les participants on s’hi mostren les diferents sèries de postures que es realitzen.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *