Tornen les pluges per Tots Sants

Els models meteorològics apunten cap a un mes de novembre en què es recuperaran tímidament els registres hidràulics, que ara mateix estan sota mínims, fins al punt que s’ha activat la prealerta per sequera al Maresme. El responsable del Servei Meoteorològic del Maresme, Quim Serra, ja preveu algun xàfec puntual durant aquesta pròxima matinada de Tots Sants. Amb tot, caldrien molts dies de pluges continuades per revertir la situació actual. Una dada significativa de l’impacte de l’emergència climàtica és que deixarem enrere el que serà l’octubre més sec de la història al Maresme. Almenys, des que se’n tenen registres.

El meteoròleg Quim Serra afirma que estem a punt d’acomiadar l’octubre més sec i càlid de la història al Maresme des de que se’n tenen registres

Aquest mes d’octubre ha estat el més sec i el més càlid de la història. Hauríem de tirar molt enrere per trobar un episodi com el que hem passat aquestes darreres setmanes.

La situació de sequera afecta uns 300 municipis de Catalunya, on l’ACA ha activat l’alerta i la prealerta hidràulica per la disminució de les reserves a les àrees d’explotació que abasteixen el territori. El Maresme, que pren aigua del Ter-Llobregat, està el situació de prealerta i, per tant, sense que encara s’hagin hagut de dictar restriccions per a usos agrícoles, industrials, ramaders i lúdics.

Segons Serra, s’hi ha arribat després de molts mesos acumulats sense precipitacions. Aporta una dada significativa, també corresponent a les pluges d’aquest mes d’octubre.

Amb prou feines s’ha arribat als 10 l/m2, quan la mitjana al Maresme és de 110 l/m2, durant un mes d’octubre. Per tant, estem parlant d’un dèficit de pluja del 90%.

Sembla que el novembre sí tindrà dies plujosos. Aquesta mateixa nit de la Castanyada, de forma tímida; que es repetiran de cara a la setmana vinent. A més, es notarà un descens de les temperatures, que aniran recuperant els valors propis per l’època de l’any, o uns graus per sobre.

Per fi, veurem la normalització de les temperatures amb el descens que està previst de cara a finals de setmana i principis de la vinent. Amb tot, encara estem per sobre de la mitjana normal, uns dos graus.

Al tombar al mes de novembre, tornem a preparar el paraigües, especialment a partir de la setmana vinent.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *