Un fàrmac contra el colesterol podria reduir la mortalitat per Covid

Les estatines, fàrmacs utilitzats per reduir el colesterol i prevenir malalties vasculars, redueixen entre el 22% i el 25% la mortalitat per coronavirus, segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili i en el que hi ha participat la Unitat de Lípids i Risc Vascular de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Determina que mantenir l’administració del fàrmac en pacients greus per Covid influeix positivament en la seva evolució i evita una de quatre morts. La investigació clínica es va fer durant la primera onada de la pandèmia amb el seguiment de 2.159 pacients de 19 hospitals de Catalunya, entre ells el Sant Jaume de Calella.

El doctor Alberto Zamora, de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ha explicat els resultats obtinguts en pacients amb nivells alts de colesterol que ingressaven greus per Covid als hospitals on s’ha dut a terme l’estudi.

El que ha demostrat l’estudi és que els pacients ingressats greus per Covid durant la primera onada i que de base tenien un tractament amb estatines tenien un 25% menys de mortalitat durant l’ingrés. És un fet destacable perquè demostra que en cap cas s’ha de retirar el tractament –hi havia dubtes sobre un possible risc d’interacció–, i obre les portes a demostrar en futurs assaigs clínics que l’administració de fàrmacs pel colesterol en pacients ingressats per Covid pot reduir la mortalitat.

L’estudi es va fer entre els mesos de març i maig seguint 2.159 pacients i valorant variables clíniques com l’edat, sexe, malalties prèvies, nivells de colesterol o tractaments utilitzants. En la comparativa de les dades, es va comprovar que els que prenien estatines tenien una mortalitat més baixa.

Les estatines són un fàrmac que ajuda a reduir el colesterol a la sang i s’utilitza per prevenir malalties cardiovasculars, el pren una de cada quatre persones afectades i és el medicament més utilitzat per la població en general.

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista European Herat Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *