Un llibre recull la remodelació del nou centre de salut mental de Calella

Crear un espai allunyat d’un ambient sanitari i humanitzant l’atenció al públic. Aquest és l’objectiu amb el qual van començar a treballar el doctor Valentí Agustí i l’arquitecte Josep Miàs per a la remodelació del nou centre de salut mental de l’Alt Maresme del carrer bruguera i que ara han plasmat en un llibre. Sota el títol “El edificio que nació de una ventana” al llarg de les seves 200 pàgines es fa un extens recorregut pel procés de disseny i creació del nou recurs on es combinen aspectes arquitectònics molt relacionats amb la psiquiatria. El nou llibre mostra la recepta única per fer d’un espai industrial en un centre sanitari de referència ple de vida i optimisme.

El nou centre és un espai diàfan que abans havia estat una acadèmia d’anglès, una fusteria, i un magatzem d’una distribuïdora. Un espai únic que aporta als seus pacients la tranquil·litat i positivitat que necessiten. Es va inaugurar l’any 2019 i les obres van començar el 2018 en procés creatiu que ha quedat recollit en el llibre escrit a quatre mans per l’arquitecte Josep Miàs i el doctor psiquiatre Valentí Agustí, qui ha passat aquest matí pel programa La Ciutat.

Hem escrit un llibre a quatre mans l’arquitecte que va dirigir les obres i jo. Esperem poder fer més edificis com aquest. El lloc on es fan les coses, en salut mental expressament, és molt important. Que el pacient arribi i se senti convidat és molt important.

Segons el doctor Agustí amb la remodelació del centre, i tal com es descriu en el llibre, s’ha canviat per complet un dels espais d’ús de moltes persones. I per algunes d’elles un espai de visita molt freqüent. S’ha canviat la ubicació, les condicions i l’estètica, unes variants que els psiquiatres del centre apunten que han ajudat a millorar la salut mental dels seus pacients.

Era un espai totalment diferent del que és ara. Era un espai compartit que vam veure que era idoni pel nostre centre. Hem creat un espai que dona resposta a l’àmbit de la psiquiatria sense internament i estem molt orgullosos del que hem aconseguit.

La remodelació del CSMC de Calella ha aparegut publicat en la monografia “Espanya 2020” de la prestigiosa revista Arquitectura Viva que recull els millors projectes realitzats al país en l’any precedent.

La Comunitat Terapèutica del Maresme va néixer l’any 1981. Des de llavors ha crescut i actualment ofereixen els diferents serveis dels quals es dota el model de salut mental. S’hi tracten a pacients adults i infants amb diverses malalties mentals i addiccions a través d’un ampli equip de professionals de diferents especialitats.

Recupera l’entrevista al programa La Ciutat:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *