Una sentència judicial obliga a readjudicar la guingueta del pont de fusta

El Tribunal Suprem dona per ferma la sentència en contra de l’adjudicació del bar de platja número 5 que es va fer l’any 2015 i obliga l’Ajuntament a cedir-ne l’explotació al privat que va presentar-hi recurs. Va denunciar que les altres cinc ofertes presentades eren d’empreses vinculades a un mateix grup, contravenint les normes del concurs. El negoci no canviarà de mans per un acord entre les parts, amb el vist-i-plau del Ple Municipal.

Per 11 vots a favor – Junts per Calella-PDeCAT, PSC i Calella en Comú – i 5 abstencions – Esquerra i CUP –, el Ple Municipal ha acceptat l’execució de la sentència que obliga el consistori a readjudicar la guingueta número 5 que explotava la mercantil Hostelena en favor del privat Santiago Pecero. Amb tot, les dues parts han arribat a un acord perquè el negoci continuï com fins ara, amb la marca comercial Blue Bar, també amb el vistiplau municipal.

Qui hi surt perdent, l’Ajuntament de Calella, que a partir del gener del 2023 i fins el 2031, passarà a cobrar un cànon anual de 68.000 euros, en comptes dels 152.000 que ha ingressat des del 2016.

Els partits de l’oposició van coincidir a posar el crit al cel pel fet de no haver tingut coneixement del procediment judicial fins el passat mes de juliol. Advertien que els implica en el moment que els seus representants van formar part de la mesa d’adjudicació.

Des de la CUP, Núria Freixas va denunciar falta d’informació i de transparència:

Deixar constància de la falta de transparència que hi ha hagut en tot moment, ja en l’anterior mandat municipal. Ja es veia la mala gestió feta durant el procés de concessió de les guinguetes, si el canvi de nom s’havia fet en el moment d’obrir els sobres… Hi ha hagut poca claredat i això ha conduït al moment actual.

Per part de Calella en Comú, el regidor portaveu Sebastián Tejada va reclamar explicacions pel fet que s’hagi reservat informació que podria implicar als representants que van formar part de la mesa d’adjudicació.

Aquesta denúncia ha passat per tres instàncies fins arribar al Tribunal Suprem, en un procés que ha durat 6 anys i durant aquest temps, cap de les persones que van participar en la presa de decisió n’hem tingut cap notícia. Alguns vam votar-hi en contra, i estem coberts; però hi ha regidors que van votar-hi a favor podrien estar requerits legalment i fins i tot patrimonialment. Creiem que algú, en aquest cas el Govern, s’ha extralimitat reservant aquesta informació. Demanem explicacions.

Des d’Esquerra, el regidor Carles Ferrer va desvetllar ahir que durant procés d’adjudicació de les guinguetes ja es va advertir de la circumstància que obliga l’Ajuntament a readjudicar l’explotació de la número 5 de la platja gran. Deia el regidor que es va mirar cap a un altre cantó.

Es va posar sobre la taula les sospites que hi havia empreses que es presentaven al concurs amb propietat compartida, cosa que estava referenciada en les clàusules de l’adjudicació, però no es va fer res. I es va posar sobre la taula. Finalment, el jutge ens diu que s’han d’eliminar cinc empreses perquè ha quedat demostrat que pertanyien al mateix grup en el moment de l’obertura de sobres. Podran posar-hi els condicionants que vulguin, però la sentència és inapel·lable. Alguna cosa es va fer malament, molt malament.

Des d’Esquerra es va alertar que l’execució de la sentència implicarà una reducció del cànon d’explotació de les guinguetes que percep l’Ajuntament de Calella, i que serà de 200.000 euros. És la meitat del que s’ingressava amb l’anterior model de bars de platja.

En aquest sentit, tant republicans com comuns van posar en qüestió l’oferta hostelera a la platja, amb només 4 guinguetes funcionant de les 10 que s’havien tret a concurs, i amb Garbí coberta només amb l’activitat del Bahari.

Per part del Govern Municipal, només el tinent d’Alcaldia de Serveis de ciutat, Albert Torrent (Junts per Calella-PDeCAT) i l’alcalde Marc Buch van intervenir en aquest punt del debat.

Albert Torrent (Junts per Calella-PDeCAT):

Complim una sentència. Un dels licitadors queda fora des del primer dia, el jutge diu que els diners no els hauríem d’haver cobrat mai.

Marc Buch (alcalde):

Tots n’aprenem, i en futurs procediments mirarem d’informar més. En cap cas, falta de transparència. Se’ls ha informat de tot, com se seguirà fent sempre. Vostès formen part de les meses i sabem que els polítics poc hi diem i, deixim dir-ho, els tècnics tampoc perquè la sentència és estranya. És un cas digne d’estudi.

Els regidors del grup municipal socialista no van intervenir en el debat mentre que el regidor de Cs, Guillermo Gomis, va excusar la seva assistència a la sessió plenària per motius de salut.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *