[Vídeo] [La Ciutat] Maimouna Sabally (USSEC): “La dona africana està començant a moure’s i a obrir-se”


Combatre l’absentisme escolar entre els joves senegalesos a Catalunya i defensar els drets de les dones tant a Calella com a Senegal són dos dels objectius amb que va néixer aquesta associació el passat mes de gener. Avui, Aissatou Balde presidenta; Doussou Samoura, tresorera, i Maimouna Sabally, secretària de l’USSEC han vingut al programa La Ciutat per donar-ne més detalls. Es tracta d’una entitat on hi tenen un paper molt important les dones. D’una banda perquè hi són majoria absoluta entre els socis i de l’altra perquè els seus esforços es centren a treballar perquè la dona senegalesa ocupi l’espai que li pertoca i no depengui de cap figura masculina.

Volen convertir-se en mitjanceres i treballar a favor de la comunitat senegalesa a Catalunya i també al seu país. Hi ha molta feina a fer, expliquen, tot i que la dona senegalesa cada cop més s’està adonant de les seves capacitats i és menys dependent. Com diu Maimouna Sabally, una jove que s’ ha criat aquí, “la dona senegalesa s’està començant a moure i a obrir-se”. És el que elles pretenen, ajudar a que les dones del seu país tinguin els recursos per ser autosuficients. Fins ara, expliquen, no s’ ha valorat ni aquí ni allà, a la dona africana. Esperen que tot plegat canviï gràcies en part a la seva feina. Per això és important, expliquen, començar des de l’escola i evitar l’absentisme escolar i el fracàs.

Fins ara, les persones senegaleses que viuen a Catalunya hi han de fer tràmits amb el seu país d’origen s’ han de desplaçar a Madrid per dur-los a terme, tot i que hi ha un consolat a Barcelona.  El passat mes de febrer, van rebre el suport de l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, que es va reunir amb l’ambaixadora del Senegal a Espanya per per traslladar-li un en persona la necessitat de facilitar les gestions pel cost que comporten els desplaçaments. En aquella ocasió van fer juntes el viatge i es mostren molt agraïdes per la gestió que esperen que doni fruits ben aviat.

A Calella hi ha unes 120 persones d’origen senegalès. L’entitat és oberta a totes les persones del seu país que viuen a Catalunya, on hi ha una comunitat senegalesa de gairebé 21.000 persones.

 


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *