Vols deixar de fumar? Al CAP t’hi ajuden!

DEIXAR DE FUMAR

Si aquest 2019 t’has proposat deixar de fumar, però no saps ni com posar-t’hi, et recomanem que demanis visita a la Unitat de Deshabituació al Tabac que des de fa deu anys funciona al CAP de Calella. Es passa consulta els divendres a la tarda i no cal derivació del metge de capçalera: només s’ha de demanar hora per telèfon o al taulell de l’entrada. S’hi ofereix assessorament sobre els passos que s’han de seguir per deixar l’hàbit, com afrontar possibles recaigudes i quins són els fàrmacs que hi ajuden.

Julià Cruz, infermer del CAP de Calella i responsable de la unitat, ha reiterat que el grau de motivació per deixar el tabac ha de ser alt, sobretot en casos de grans fumadors.

El que comentem a consulta, i no té perquè ser a la Unitat, és que primer s’han de valorar els pros i contres de deixar de fumar i que, així, es vagin motivant fins el dia que es pren la decisió. Si cal una ajuda, aquí estem nosaltres.

Estaríem parlant de més d’un paquet al dia, o que la primera cigarreta l’encenen només llevar-se. Això són dos indicadors que la dependència a la nicotina és elevada. Aquest fumador es beneficia clarament del servei que oferim.

El seguiment és més o menys alt en funció de cada usuari i com respon al procés de deshabituació. S’aconsella canviar de rutines i alterar els hàbits que porten a encendre una cigarreta.

Si la parella també és fumadora ho complica. A vegades he tractat matrimonis que un motiva a l’altre. Si tenen nens petits ajuda a prendre la decisió.

I l’important és no tirar la tovallola si es recau.

No ens ho hem de prendre com un fracàs sinó com una fase del procés de deixar de fumar. Es pot recaure diverses vegades fins l’intent definitiu. El que està clar és que per evitar-ho no s’ha de provar ni una cigarreta perquè la nicotina torna a activar el sistema de dependència del cervell.

L’infermer de la Unitat de Deshabituació al Tabac del CAP de Calella passa consulta cada divendres a la tarda. Es pot demanar visita al taulell del centre o bé trucant a la centraleta.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *