Amics del Parc Dalmau demana el vot al Pressupost Participatiu per recuperar l’estany i la cascada

L’aqüífer del Parc Dalmau abastirà d’aigua l’estany i la cascada que l’entitat proposa recuperar a través del Pressupost Participatiu del 2019. És un dels projecte finalistes de la convocatòria d’enguany i té per objectiu donar vida altra vegada a un espai que està abandonat. La idea és instal·lar un sistema de bombeig i arranjar-ne les parets interiors, per acabar posant-hi animals i plantes d’aigua.

La recuperació de l’estany i la cascada del Parc Dalmau es vol fer sota criteris mediambientals sostenibles. Per això, un dels aspectes més importants del projecte finalista del Pressupost Participatiu és que prengui l’aigua de l’aqüífer, tal com han explicat Francesc Clarà i Josep Maria Juhé, president i coordinador de voluntaris dels Amics del Parc Dalmau, respectivament.

Van robar la bomba d’aigua i el material elèctric. Ara el que volem és que la bassa funcioni com un sistema natural de vegetació i fauna aqüàtica, que reforci el Parc Dalmau com un sistema ecològicament sostenible (…) La bassa deu fer mig metre de fons i està connectada per aprofitar les aiges de l’aquífer, a directe al pou on hi havia les oques. No cal treure aigua de la xarxa, no tindrà clor i això permetrà que hi pugui veure la vegetació i la fauna que hi volem posar.

A la bassa hi volen posar nenúfars i altres plantes aquàtiques, a més de peixos com les carpes o els frares, que són els més idonis per viure en aigües estancades. Aquesta és la intenció d’entrada perquè, tal i com afirmen des de l’entitat, si l’ecosistema que s’hi crea és prou ric, fins i tot s’hi podrien portar ocells.

Un altre aspecte cabdal del projecte serà la recuperació de la cascada, que també hi tindrà una funció important.

Dins del projecte també hi incloem el salt d’aigua, que permet oxigenar l’aigua de l’estanc i, de retruc, que hi hagi més vida.

Amics del Parc Dalmau estima en uns 60.000 euros la inversió que s’hauria de fer per executar el seu projecte. Això representa menys de la meitat de la dotació destinada al procés participatiu d’aquest 2019. Tots els diners servirien per comprar i instal·lar els aparells.

Les bombes aqüàtiques, tot el sistema elèctric que s’ha de refer, i s’ha d’impermeabilitzar la bassa perquè amb el pas del temps també es van fer forats (…) El manteniment no costa tant perquè en tractar-se d’un sistema natural, ell mateix s’autodefensa. Es podrà tenir un ecosistema amb les màximes garanties de qualitat mediambiental.

Amics del Parc Dalmau contempla la instal·lació de senyalització a l’entorn per demanar que es respecti la bassa. Amb tot, Clarà i Juhé han explicat que des que els voluntaris hi treballen s’han reduït considerablement els actes incívics i el vandalisme.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.