Amics del Parc Dalmau renova per un any més el seu compromís de voluntariat mediambiental

A l'hort de La Minerva s'hi planten els arbustos autòctons que utilitzen els Amics del Parc Dalmau

Cada dissabte al matí, els sis voluntaris dels Amics del Parc Dalmau es reuneixen per fer tasques de manteniment a l’espai i, puntualment, en altres indrets que conformen l’anomenada “anella verda” de Calella. L’entitat va renovar el passat mes de novembre el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament –sense cap contrapartida econòmica– amb el compromís de seguir treballant per fer del nostre pulmó verd un espai més amable i bonic, que convidi a visitar-lo i passejar-s’hi. El seu president ha repassat a Ràdio Calella TV quines són les actuacions més destacades de l’últim any i què tenen en ment de cara al 2022.

Francesc Clarà ha explicat que la principal missió de l’entitat de voluntariat mediambiental és fer manteniment del Parc Dalmau i tirar endavant altres actuacions, sempre amb el vistiplai del consistori, amb qui es reuneixen de forma periòdica per traslladar les seves propostes. S’han centrat en obrir camins practicables, fer manteniment dels pins i lluitar contra l’erosió i la invasió de plantes no autòctones.

Al marge d’això, aquest 2020 també han estat treballant a la zona de Les Torretes i al Camí dels Escoltes. Però del projecte que en parlem amb més il·lusió és el que han posat en marxa conjuntament amb l’escola La Minerva. S’han posat d’acord per convertir l’hort del centre en un planter d’arbustos.

L’Escola La Minerva té un hort que pensàvem que no se li treia prou profit, i a nosaltres ens convenia tenir un planter de planta forestal, sobretot arbustiva, per portar-la a les zones erosionades del Parc. Parlem de romaní, cirera d’arboç, grèvol, llentiscle… Plantes originàries de l’entorn mediterrani. I ho hem tirat endavant aquest any.

Clarà assenyala que aquest projecte aconsegueix implicar els alumnes en la conservació del Parc Dalmau i l’entorn natural. De fet, l’entitat fa temps que duu a terme accions d’educació ambiental amb les escoles de primària de Calella o grups escoltes de la comarca. En l’àmbit social, amb els usuaris de l’Encenall i, fa un temps enrere, amb els menors migrats.

El seu propòsit és seguir la mateixa línia de treball. Per al 2022 han demanat una subvenció de 1.300 euros per actuar en una zona degradada que hi ha just darrera l’escenari del Pati de l’Ós.

Amb aquesta subvenció volem comprar travesses de fusta per la zona que hi ha darrera l’escenari del Pati de l’Ós, on hi ha una font. L’entorn està molt degradat. Just al costat del camí que connecta amb els dipòsits vells. Hi voldríem fer habilitar uns graons amb les travesses de fusta. Seria una actuació senzilla però que queda molt bé. Aquest seria un projecte concret. A banda, continuar amb el manteniment de la zona forestal del Parc.

Als Amics del Parc Dalmau els calen els diners per comprar les travesses de fusta i renovar les eines; però també mans per col·locar-les. Són una seixantena de socis però només 6 voluntaris que fan la feina plegats, un cop per setmana. Han de ser més si volen estendre el seu àmbit d’actuació a altres indrets de l’anomenada “anella verda” de Calella, dins la qual també hi col·loquen la Muntanyeta. Els interessats poden contactar-hi a l’adreça de correu electrònic parcdalmau@gmail.com o al telèfon 663 748 699 (Francesc Clarà).

El seu president ha aprofitat per demanar a l’ajuntament que s’executin les partides pressupostades el 2019 i 2020 per al desenvolupament del Pla director del Parc Dalmau. En total, sumen 120.000 euros.

A dia d’avui només s’ha executat la primera fase del projecte, l’any 20128 i per un import aproximat de 90.000 euros. Des de llavors, des de fa tres anys, no s’ha fet res més. Cal afegir que en el pressupost del 2019 es van assignar 80.000 euros per la segona fase i en el del 2020, 40.000 euros més. Estem parlant de 120.000 euros que no s’han portat a terme. És una llàstima.

Així mateix, ha recordat que l’entitat va presentar el projecte de recuperació de la bassa de l’antiga pedrera a la convocatòria del Pressupost Participatiu de l’any 2019, i que va quedar en segona posició, per darrera dels jocs inclusius a la plaça Pau Casals. Cap dels dos s’ha executat tot i que, segons Clarà, la partida destinada permetia cobrir les dues inversions.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *