Calella tindrà el seu primer parc inclusiu i també podrà recuperar la bassa de la pedrera del Parc Dalmau

La ciutadania ha decidit. La proposta guanyadora del Pressupost Participatiu del 2019 ha estat la instal·lació d’un parc inclusiu, el primer que tindrà Calella. Ha rebut 409 dels 1.027 vots emesos durant el període de votació, que va finalitzar divendres. Ahir se’n va fer el recompte en un acte públic a la sala de plens de l’Ajuntament de Calella. Com que necessitarà només una part de la dotació econòmica assignada a la convocatòria del 2019 -33.000 dels 125.000 euros que s’hi destinen-; el fet que hi hagi un romanent permetrà que es pugui utilitzar aquest estalvi per executar un altre proposta. La següent en nombre de vots recollits i que sigui viable econòmicament, segons consta en les bases del procés. Això no es produeix amb la segona més votada -que ha estat la instal·lació de 4 tobogans gegants al Parc Dalmau- però sí amb la tercera, la recuperació de la bassa de la pedrera del Parc Dalmau. A l’espera de confirmar-se els pressupostos que els promotors van incloure en els seus projectes, aquests dos seran els projectes que es realitzaran a Calella gràcies al Pressuost Participatiu del 2019.

El resultat el donava a conèixer la regidora de Participació, Cindy Rando, en l’acte públic del recompte dels vots dels Participatius del 2019, anunciant també que els números permetran executar dos projectes.

La proposta guanyadora ha estat la d’implementar un parc inclusiu a Calella, ara falta triar en quina plaça serà més idoni; i la següent proposta, la que ha quedat en tercer lloc, és l’adequació de la bassa de la pedrera del Parc Dalmau.

Calella tindrà el seu primer parc inclusiu, amb jocs adaptat a infants amb capacitats diverses. Aquest projecte ha rebut 409 dels 1.027 vots recollits durant les tres setmanes en què els ciutadans van poder escollir entre les cinc propostes finalistes. El seu promotor, Toni Parejo, ha agraït els suports rebuts i ha posat l’accent en els benefici que tindrà la seva posada en funcionament.

La veritat és que pensava que la idea està molt bé però la competència era important. Agraeixo molt que la població hagi donat suport a la proposta perquè és molt important que hi hagi un espai de joc per a tots els nens de Calella.

El projecte del parc inclusiu assenyala un espai que, segons el promotor, és el més idoni per instal·lar els 5 jocs adaptats de la marca barcelonina Happy Ludic, especializada en el disseny de parcs inclusius: gronxador, molla, balança, giratori… La ubicació definitiva es decidirà segons criteris tècnics.

Que siguin els tècnics que decideixen la ubicació. Jo vaig proposar la Plaça Pau Casals perquè pensava que era la més fàcil d’adaptar per l’espai que té i pel fet de tenir l’escola al costat.

El Parc Dalmau també surt beneficiat del Pressupost Participatiu del 2019. Hi havia dos projectes que plantejaven millores per a l’espai, i finalment el que es durà a terme és el que proposava l’associació Amics del Parc Dalmau. Es tracta de la recuperació de la bassa de la pedrera i la connexió amb l’aquífer per abastir-se d’aigua. El projecte ha aplegat 172 vots, per darrera dels 228 que es van donar a la instal·lació de tobogans gegants, que ha quedat desestimat per qüestions econòmiques. Francesc Clarà, president dels Amics del Parc Dalmau, ha celebrat l’elecció, encara que sigui de “carambola”.

Malgrat que sigui de carambola, l’important és que la nostra proposta es podrà realitzar i això ens omple molt (…) Aprofitarem l’aigua de l’aquífer que hi ha sota els pins, de fet tot el subsòl de Calella és un gran aquífer, i ens estalviarem connectar-nos a la xarxa perquè volem que el projecte sigui el més ecològic possible. A més, el tema del filtratge i oxigenació de la bassa els volem fer de manera natural amb les plantes aquàtiques; i quan funcioni la cascada també hi ajudarà, encara que funcionarà a estones perquè hi posarem un temporitzador.

L’associació de voluntaris forestals posa de relleu la necessitat d’intervenir en el manteniment i la recuperació del Parc Dalmau. Fan un bon balanç de la feina que fan A la zona alta de l’espai verd, però assenyalen mancances en el desenvolupament i compliment dels compromisos del Pla director.

El Parc Dalmau té més de 100 anys i estem prement l’accelerador, sobretot en la zona de la qual en n’encarreguem els voluntaris, que és la forestal (…) Estem orgullosos de la feina feta, ara a la part de baix -jardineria i renovació del mobiliari- falta que es posi al dia amb el desenvolupament del Pla del Parc Dalmau, que només s’ha executat la primera fase. La segona fase, pressupostada aquest 2019 amb 90.000 euros, no s’ha desenvolupat per les causes que siguin.

Un cop fet el recompte, els dos projectes passaran a mans dels serveis tècnics de l’Ajuntament de Calella, que s’encarregaran de perfilar-lo i, a partir d’això, concretar-ne la inversió necessària per a la seva posterior execució.

La responsable del procés, la regidora Cindy Rando, feia ahir també una valoració de la participació a la convocatòria del 2019. En total, 1.027 vots recollits.

Pensem que la participació ha estat interessant però un pèl inferior a la de l’any passat. Entenem que s’ha fet el procés un mes més tard, hi ha hagut dies de fred i la gent no s’ha animat a sortir al carrer, però hem mantingut el topall del miler i estem contents i agraïts a la ciutadania.

El projecte d’instal·lació de tres mòduls per a les pistes de bitlles catalanes de La Muntanyeta ha rebut 129 suports, mentre que el jardí vertical per al mur de la via del tren n’ha obtingut 95.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *