Amics del Patrimoni Històric veu “una porta d’esperança” amb la façana modernista

S’aturen les mobilitzacions anunciades per evitar l’enderroc de la façana modernista de la casa del carrer Església, que es posposa respecte la data prevista del dilluns 7 de novembre. Així ho ha anunciat el president d’Amics del Patrimoni Històric, Xavier Gamell, qui en una entrevista a La Ciutat ha celebrat que hi hagi consens polític i que s’hagin fet passes per preservar aquest element arquitectònic que ja figura en el catàleg patrimonial de Calella. De fet, ha explicat que els representants dels partits del Govern i de l’oposició van reunir-se ahir amb la propietat i que ara s’han donat un marge de temps per explorar les possibilitats per arribar a un acord satisfactori per a totes les parts.

“No hi va haver acord però es van obrir finestres d’oportunitat per arribar a una solució”. Xavier Gamell ha resumit així la reunió d’ahir entre representants polítics i la propietat de la casa que està en el centre d’atenció aquests dies per la possibilitat que es tiri al terra una façana d’estil modernista de principis del segle XX. Amics del Patrimoni Històric, que no hi estava convidada, ha tingut coneixement que es va parlar del sobrecost de la conservació d’aquest element arquitectònic i a quins recursos podria accedir la propietat.

No sé els detalls, però el POUM ja contempla que l’Ajuntament pugui subvencionar i ajudar al propietari a mantenir una casa que estigui catalogada perquè la mantingui.

Segons Xavier Gamell, les parts es van emplaçar a seguir parlant mentre es fan contactes tècnics per aconseguir les garanties de conservació. Mentrestant, l’enderroc s’ha posposat i ja no s’executarà dilluns vinent, com inicialment estava previst. També per qüestions administratives, ha dit el president d’Amics del Patrimoni Històric, qui ha expressat el compromís de l’associació que president a tirar endavant una normativa municipal per defensar els propietaris de cases catalogades. “Ens aliarem amb ells per mantenir el patrimoni local”, ha avançat.

Pels esdeveniments de les últimes hores, s’aturen les accions de protesta que es van anunciar la setmana passada. No volen que això pugui espatllar l’entesa.

Com que la reunió d’ahir no es va tancar malemnt i que la façana no s’enderrocarà la setmana vinent, plantegem una treva per facilitar la negociació. No volem ser una nosa. Ens interessava que es mogués i ho estem aconseguint. Estarem atents.

El president d’Amics del Patrimoni Històric també ha respost als comentaris sobre el posicionament de l’entitat respecte la preservació de les ruïnes romanes del Roser. Es reafirma que l’opció sota cobert és la millor.

Nosaltres estem molt convençuts que es conservaran millor així que no pas a sol i serena i exposades al vent. Vam donar els arguments en el seu moment, i defensar ho defensem tot. Quedarà en un espai molt ampli, serà brutal. Això serà gràcies també a la pressió que ha fet la plataforma, entre tots ho haurem aconseguit. Encara que serà lent.

A l’entrevista a La Ciutat, s’ha anunciat que aquest diumenge 6 de novembre es farà una ruta guiada per comentar l’arquitectura actual i desapareguda del carrer Església. El punt de trobada serà a les nou del matí al xamfrà amb el carrer Cervantes (Can Xena).

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *