[AMPLIACIÓ] Ha mort Lluís Mayà, exalcalde i un dels fundadors de Ràdio Calella

Mayà, al centre, entregant un record al president Tarradelles
Mayà, al centre, entregant un record al president Tarradelles

Va ser alcalde de Calella i un dels fundadors de Ràdio Calella. Lluís Mayà i Casadevall ha mort als 77 anys a Camprodón, on residia amb la seva família. Ell va ser l’últim batlle que va tenir la ciutat abans de les primeres eleccions democràtiques, afrontant al capdavant de l’Ajuntament de Calella l’etapa de la transició. Un període que ha recordat l’exregidor del PP, Josep Maria Vila, aquest matí al programa La Ciutat, on ha glossat la gestió de Mayà, a qui ha definit com un “alcalde de les coses petites” perquè sota el seu mandat es va netejar i endreçar la zona dels Eucaliptus, es va construir el camí de la platja sobre el passeig i va arranjar tots els llums del Parc Dalmau. Ha dit que tenia obsessió per la il·luminació i la via pública.

Vila ha lamentat la pèrdua de Mayà. “Un amic de batalles, de joves i de grans”, ha dit. L’exregidor ha recordat com va arribar a l’alcaldia de l’Ajuntament de Calella, l’any 1975, a les acaballes de la dictadura franquista. Va succeir Joan Llobet i li va agafar el relleu Ramon Bagó.

El governador civil li va dir a l’alcalde Llobet que si trobava algú que el succeís el rellevaria, sinó s’hauria de quedar. Va preguntar entre els del seu govern i en Mayà, que era molt jove, va agafar l’alcaldia. Així va arribar-hi. Va entrar amb la perspectiva que li vindrien una anys difícils perquè, els que hi érem, sabem que la transició va ser molt difícil.

Vila ha recordat que Mayà va haver de gestionar un ajuntament amb dificultats econòmiques i que va centrar la seva acció en “les coses petites”. Per exemple, el condicionament de la zona dels Eucaliptus, la recuperació del local de la Cooperativa l’Amistat que havia ocupat la Falange o el traspàs de l’Aplec a l’Agrupació Sardanista coincidint amb el cinquantè aniversari de la trobada.

També ha recordat l’episodi de l’enderroc de la Torre dels Anglesos, al carrer Anselm Clavé, a pocs metres d’on iniciaria emissions, anys després, Ràdio Calella, que ell també va fundar. Vila ha assegurat que Mayà va fer mans i mànigues perquè es conservés, però que no se’n va sortir.

L’Ajuntament com que estava endeutat amb el crèdit de l’aigua, no el van autoritzar o aconsellar que en fes un altre per comprar la Torre dels Anglesos. Em consta que va fer mans i mànigues perquè entitats de Calella s’ajuntessin i s’ho poguessin quedar (…) Malauradament va ser una situació d’una negativa rere negativa.

Mayà ha mort als 77 anys a Camprodón, on va traslladar la seva residència fa anys i on vivia amb la seva família.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *