“Barbes de Balena” un manifest feminista amb data del 1880

L’espectacle de dansa i teatre, Barbes de Balena, aterra aquest cap de setmana a l’Orfeó Calellenc dins del Cicle Cultural. L’obra és un recorregut per la vida de la doctora Aleu (1857-1913), la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l’estat espanyol, i la segona en doctorar-se. Dirigida per Mònica Bofill i protagonitzada per una de les besnetes d’Aleu, “Barbes de Balena” és un espectacle fet per dones, que parla de dones i que explica, a partir de records familiars, tot el que ha fet aquest col·lectiu per aconseguir treure’s les cotilles i obrir-se pas al món.

La doctora Aleu es va trobar amb una carrera plena d’obstacles, que va anar superant per exercir una professió aleshores vetada per a les dones. A més, va lluitar per eliminar un element molt arrelat a la indumentària femenina, les cotilles. Un element que oprimia i feria a les dones per un simple desig estètic. A partir de la seva figura, l’espectacle “Barbes de Balena” fa memòria de totes les àvies i besàvies que van lluitar pels drets que, gràcies a elles, avui tenim les dones.

Una de les actrius protagonistes, Cintia Morena, ha explicat que l’obra és un manifest feminista de finals del 1800, amb un rere fons que perfectament pot ser extrapolable a la societat d’avui en dia.

És un espectacle que allà on anem veiem que té sentit continuar-lo fent. Tenim una societat encara amb moltes cotilles i l’obra és un homenatge a les dones que ens han precedit i una reivindicació per dir som aquí i tenim veu.

En una entrevista al programa La Ciutat, Núria Cuyàs, una de les actrius protagonistes i besneta d’Aleu, ha revelat a què es deu aquest nom tan curiós que rep l’espectacle.

Barbes de balena és amb el que estaven fetes les cotilles i la doctora Aleu el que fa en la seva tesi és posar de manifest aquestes cotilles s’han de treure de la indumentària femenina perquè oprimeixen cos de la dona i impedeixen que la sang arribi al cervell.

L’obra es podrà veure aquest dissabte a les 21.30 h al teatre Orfeó. Encara hi ha entrades disponibles al portal entrapolis.com, que es poden comprar al preu de 12 euros.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *