Calella en Comú recorre el projecte de l’Aldi davant la Comissió Territorial d’Urbanisme

Representació de l'edifici resultant del projecte del nou supermercat

En un termini aproximat de tres setmanes, la Comissió Territorial d’Urbanisme resoldrà el recurs que ha presentat Calella en Comú contra el projecte de l’Aldi, que en condicionarà la seva aprovació definitiva o no. Com van anunciar a Ràdio Calella TV, els comuns han optat per canalitzar la seva oposició i els dubtes que els genera el projecte per la via administrativa, amb la voluntat que se’n suspengui la tramitació. El portaveu de Calella en Comú, Sebastián Tejada, ha donat detalls dels arguments que s’exposen en l’escrit i que tenen a veure amb l’impacte que tindrà sobre la mobilitat del sector i les dimensions del propi establiment comercial. I és que diu que la modificació del POUM aprovada pel Ple de l’Ajuntament de Calella -amb els vots en contra dels partits de l’anomenada Taula de Confiança- obre la porta a obrir un supermercat de grans dimensions.

En declaracions al programa La Ciutat, Tejada ha assegurat que la modificació urbanística que “apadrina” el Govern de Junts per Calella i el PSC  permetria que Aldi obri un supermercat de fins a 2.500 metres quadrats de superfície de venda. Això doblaria l’anunciada per al projecte i, segons Tejada, requeriria una altra tramitació.

Això ja no és una superfície mitjana, a banda que duplica la super´ficie de venda que ens ha explicat, té una altra conseqüència. Aquesta modificació teòricament no es podria fer a Calella perquè seria una gran superfície comercial d’àmbit territorial que no es podria fer en una trama urbana consolidada en població inferior als 50.000 habitants. Necessitaria una tramitació diferent.

L’altre argument que exposa Calella en Comú en el seu recurs, també relacionat amb això, té a veure amb l’impacte que l’establiment tindrà sobre la mobilitat de tot el sector. Tejada explica que l’estudi que acompanya el projecte només avalua l’obertura del supermercat de 1.300 metres quadrats, però no té en compte que el mateix edifici pugui acollir altres usos.

Els regidors del Ple no hem tingut l’oportunitat de valorar la modificació del POUM amb un pla de mobilitat adequat. Ens van presentar només relacionat amb una superfície mitjana comercial de 1.300 metres quadrats però no incloïa la possibilitat que s’instal·li un centre educatiu o mèdic, com va dir l’alcaldessa, a les plantes superiors; que necessitarien una mobilitat superior (…) Creiem que la Comissió Territorial d’Urbanisme ha de tornar l’expedient perquè un cop fet el pla de mobilitat que tingui en compte tot això, el Ple ho pugui valorar correctament.

A tot això, i segons ha revelat Tejada, els documents privats que sustenten l’acord entre les parts promotores -venedors i compradors del terreny- han caducat. Tant la promesa de compravenda com el dipòsit notarial que l’acompanyava. El portaveu dels comuns diu que així consta en l’expedient que acompanya el projecte de modificació urbanística.

Ells poden haver dissolt l’acord, no ho sabem. Segons la documentació que tenim, el 28 de desembre del 2019 expirava la promesa de compravenda i l’acord notarial, el 25 de febrer del 2020. Potser han renovat l’acord, potser el tenen de paraula, però formalment aquestes són les dades que marquen el seu acord.

Calella en Comú manté que el projecte de l’Aldi xoca frontalment amb l’interès del conjunt de la població, també en termes de competència sobre el comerç local. Sebastián Tejada ha explicat que aquesta nova superfície comercial generarà un problema d’acumulació de l’oferta de grans cadenes. Diu que això no es donava amb el Mercadona, que va ser una qüestió de trasllat tot i requerir també d’una modifcació urbanística.

Tot i que forçosament no ens agrada, no era una competència tan gran pel petit comerç tenint en compte que ja existia, era un canvi d’ubicació. Però s’ha produït l’efecte acumulació, plou sobre mullat, i plou sobre el Mercadona.

Per facilitar el trasllat del Mercadona del PP1 a la Riera Capaspre, també es va fer una modificació urbanística del Pla General aprovada en l’anterior mandat municipal. Va tirar endavant amb els vots a favor de Junts per Calella, PSC, PP i IC-V; l’abstenció d’ERC i el vot contrari de la CUP.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *