Calella es prepara per rebre la flama del Canigó

Representants del Pubillatge de Calella portant la Flama del Canigó (Arxiu)
Representants del Pubillatge de Calella portant la Flama del Canigó (Arxiu)

La Flama del Canigó s’estén avui arreu dels Països Catalans en una edició que torna a venir marcada per la pandèmia del coronavirus. No hi haurà multituds, ni fogueres, però la tradició es mantindrà en un format institucional i més petit per minimitzar contagis. A Calella arribarà a les 20 h del vespre procedent de Malgrat de Mar i de la mà dels socis i sòcies de Calella Marxa que la portaran fins al portal de l’Ajuntament. Allà la rebran entitats i autoritats municipals en un acte on es llegirà el manifest a càrrec del poeta calellenc Josep Miracle.

La portaveu d’Òmnium Alt Maresme, Nancy Gutiérrez, ha explicat que enguany la flama tornarà a arribar procedent de Malgrat. Tal com ja es va fer l’any passat i en no fer-se la tradicional revetlla popular, la recepció no serà al Passeig Manuel Puigvert, sinó que es farà a l’Ajuntament. 

Calella Marxa ens ha fet el favor d’anar ells mateixos a buscar-la. Aniran en tren i tornaran de Malgrat a Calella en tres etapes. Aquí l’entregaran a l’alcaldessa i al pubillatge i es llegirà el manifest.

Un cop feta la lectura del manifest els grallers de Calella interpretaran l’himne d’Els Segadors i el quinqué amb la flama es col·locarà al balcó de l’Ajuntament.

El manifest d’enguany porta per lema “La Flama és viva. Viu-la!”, un missatge de resistència cultural i popular després del coronavirus. El poeta calellenc, Josep Miracle, és qui farà lectura. Gutiérrez ha explicat que l’han triat en ell pel seu vincle amb la llengua catalana.

Des d’Òmnium sempre busquem una persona representativa de la població on arriba la flama. És molt important preservar la llengua catalana, que va a menys, i per això hem buscat un poeta per fer la lectura i donar un doble sentit.

Aquest any, però, i per primera vegada a la història, s’ha fet la regeneració al Canigó a les 12.00 hores del 22 de juny i no a la mitjanit, ja que hi ha toc de queda nocturn a la Catalunya Nord. Van accedir al cim un grup reduït de persones en representació de tots els equips de foc. El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, qui ja ha sortit de la presó gràcies als indults, ha recordat que la Flama és mirall d’una societat decidida a compartir la lluita per la llengua i per l’escola catalana i a protegir els drets humans i els valors universals de llibertat i fraternitat.

Recupera l’entrevista a Nancy Gutiérrez al programa La Ciutat:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *