Calella és una de les poblacions del litoral català on s’ha realitzat el mostreig del fons marí

Miquel Costa, patró de l'embarcació Guiloba, en una entrevista a TeleB

La Demarcació de Costes del Ministeri de Medi Ambient ha iniciat els estudis sobre l’estat del fons marí català. Durant quatre mesos, uns pescadors de Badalona han estat recollint mostres de sediments de la zona compresa entre Port Bou i el riu Llobregat, passant per Calella. En total, han agafat 2.500 mostres que s’analitzaran i serviran per dibuixar el mapa del fons marí català i determinar la necessitat d’intervenir per frenar el procés de degradació de l’ecosistema marí que els mateixos pescadors denuncien. Ho atribueixen a l’efecte de la depuradora del Besòs.

L’embarcació badalonina Guiloba ha realitzat el mostreig del fons marí de part del litoral català per encàrrec del Ministeri de Medi Ambient espanyol. El seu patró, Miquel Costa, ha explicat a Ràdio Calella TV que a simple vista van poder constatar dues realitats ben diferenciades: la zona nord, des de Portbou fins l’entrada a la comarca del Barcelonès, amb un fons marí en bon estat, amb sediments rics i amb vida; i una zona sud clarament afectada per l’acció humana.

“El canvi és brutal”, assegura Costa, qui ha fet una definició dels dos paisatges marins amb què s’ha trobat mentre feia els treballs. “A la zona de Port Bou, les Illes Medes, Blanes o Calella, es veu un fang ros i de sorra neta, amb crancs i altres animals marins; però a Badalona i Barcelona hi ha un fang negre, podrit i amb olor a gasoil. Totalment mort, sense vida”, ha exposat.

El patró de la Guiloba s’ha referit a l’estat del fons marí del litoral calellenc, garantint-ne la qualitat. “Teniu una sorra clara i fina, amb un fang ros. És perfecte i, a més, amb unes vistes precioses”, ha afirmat.

A partir de les mostres recollides per la Guiloba, el Ministeri de Medi Ambient elaborarà el mapa del fons marí català i decidirà si cal emprendre mesures per a la protecció de l’ecosistema marí. El pescador badaloní reclama que s’actuï per frenar l’efecte de la depuradora del Besòs, que considera responsable principal de la degradació que constata a diari per la seva feina.

“Fa deu anys que funciona i la culpa és dels dels abocaments que realitza. Potser també en part a la contaminació de les fàbriques que hi havia, no ho nego, o pels vaixells mercants que fondegen per Barcelona; tot hi suma. Però el problema gros és la depuradora, que aboca residus sòlids que creen una capa al fons del mar que ho està matant tot”, ha assenyalat Costa.

El patró de la Guiloba reclama una actuació amb caràcter urgent, tot i dubtar que la situació actual sigui reversible. Ha lamentat que la inacció de l’administració està condemnant l’activitat pesquera a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Compartir

Potser t'interessa

2 Respostes

  1. Miquel ha dit:

    Miquel Martí o Miquel Costa ????

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *